Nieuwe noodverordening Corona voor onbepaalde tijd

Gouda – Na de maatregelen die het kabinet zondag 15 maart afkondigde, heeft de veiligheidsregio Midden-Holland nu ook een nieuwe noodverordening afgekondigd. De verordening verbiedt het om samen te komen in horeca, bij sportverenigingen, sauna’s, seksbedrijven en coffeeshops. Vrijdag werd ook al een noodverordening ondertekend, die het verbood om samen te komen in groepen groter dan 100 personen. Opmerkelijk: de nieuwe noodverordening heeft geen einddatum meegekregen.

Met de nieuwe noodverordening wordt het verboden om ‘inrichtingen geopend te houden’ waar men kan komen eten en drinken, horeca dus. Plekken die niet voor het publiek toegankelijk zijn, zoals bedrijfskantines, mogen gewoon open blijven. Ook wordt sport- en fitnessclubs, zoals zwembaden, sporthallen en sportvelden, geboden de deuren te sluiten. Voor sauna’s en bedrijven die seksdiensten aanbieden geldt hetzelfde. Tenslotte is de regel beperkt opgelegd aan coffeeshops; zij mogen geen verblijf meer bieden aan hun klanten, maar afhalen of bezorgen mag nog wel.

Uitgesloten
Het document noemt meer uitzonderingen. Zo is samenkomst in zorginstellingen, scholen en kinderopvang niet opgenomen in het verbod. En hoewel ‘(woon)-warenhuizen, shoppingcenters, grote supermarkten of andere winkels’ de deuren moeten sluiten, mogen supermarkten die eten en drinken verkopen dat niet vers bereid wordt, gewoon open blijven. De opsteller schrijft te willen voorkomen dat te veel mensen onnodig een tijd in één ruimte bij elkaar samenkomen.

Noodverordening

De noodverordening is bedoeld om de burgemeester meer bevoegdheden te geven, bijvoorbeeld in het geval van een gevaarlijke situatie. Omdat de door het kabinet afgekondigde verboden normaal volgens de wet gewoon zijn toegestaan, is voor het optreden door handhaving en politie een speciale noodverordening nodig. Die wordt regionaal afgekondigd voor alle burgemeesters. In Gouda werd eerder een lokale noodverordening afgekondigd toen volgens de gemeente de Turfmarktkerk op instorten stond.

Geen verloopdatum
Opmerkelijk is dat bij de verordening van vrijdag nog een verloopdatum van 31 maart werd genoemd. Deze nieuwe noodverordening heeft geen einddatum meegekregen. Dit duidt op de interpretatie van experts dat de Corona-crisis weleens langer kan duren dan tot 6 april. In Hollands-Midden liggen behalve Gouda o.a. de gemeenten: Leiden, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Alphen a/d Rijn en Waddinxveen.

Advertisements

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

eDownload nu deGouda App voor iOS en Android

 

17-03-2020 11:25