Nieuwe HBO ICT opleiding in Gouda

Foto: Rinus Lasschuyt Fotografie

Gouda – In Nederland is er een schreeuwend tekort aan ICT’ers en in Gouda is dat niet anders. Met het nieuwe HBO concept van de ICT Praktijk Academie kon daar weleens verandering in komen. En wel met een ‘nieuwe’ onderwijsvorm, van werkend leren (duaal), die de opleider uniek maakt. “Je moet je onderscheiden. Je kunt overal informatica studeren, maar bij ons is het lokaal en echt op een begeleide plek bij bedrijven”.

De ICT Praktijk Academie wordt opgestart in samenwerking met de NCOI en Gouda Onderneemt. De nieuwe instelling kiest ervoor om een duale vorm van onderwijs aan te bieden, een model dat we kennen van de BBL-opleiding op het MBO. Om een vliegende start te maken wordt samengewerkt met de onderwijsinstantie NCOI, een logische keuze, aangezien zij zelf duaal onderwijs op HBO niveau aanbiedt. Voor beide partijen is het partnerschap dan ook interessant, zo vertelt de organisatie: “NCOI heeft een geaccrediteerd programma. Ik vraag aan hun een volledig inhoudelijk programma, maar bied ze die plekken bij relatief kleine bedrijven in een schoolse setting. Wij zorgen als praktijkacademie dat [studenten] ook allemaal bij bedrijven in de regio worden geplaatst”.

Volledig programma
De opleiding biedt diverse mogelijkheden. Allereerst is er een 2 jarig associate-traject en een 4 jarig bachelor-programma. Er is een basisprogrammering, waar bovenop een grote keuze aan vakken mogelijk is ‘afhankelijk van de vraag vanuit het bedrijfsleven’, zo legt de organisatie uit. Voor iedere student geldt dat men één dag in de week op school zit en vier dagen stage loopt bij een bedrijf. Dat wil zeggen, na de eerste maanden: “De eerste twee maanden is het vol opleiding, zodat de studenten meteen productief kunnen worden ingezet”, vertelt de organisatie. “Daarna is het op een leerwerkplek, vier dagen in de week en één dag school. Bij bedrijven worden ze begeleid door mensen van de bedrijven zelf”. Voor studenten die geen ICT achtergrond hebben is er bovendien een introductieprogramma.

Randvoorwaarden
Maar met alleen een goed inhoudelijk programma is de opleiding nog geen succes: “Wat cruciaal is, is begeleiding”, weet men. De organisatie doelt daarmee op de hoge uitval onder leerlingen, omdat selectie aan de poort te vaak tekort schiet. Maar ook op de beperkte kennis die studenten meekrijgen over het werken binnen een bedrijf. Als opleider wil zij hierop een antwoord bieden: “Wij kiezen voor een hele intensieve begeleiding, echt persoonlijk. Met relatief kleine klassen”. De opleiding is lokaal van karakter en voor de wekelijkse dag college zal zij gebruik maken van de schoolbanken van het MBO Rijnland.

Op dinsdag 18 juni zijn geïnteresseerden van harte welkom op de informatiedag van de ICT Praktijk Academie. Deze wordt gehouden in het centrum, bij het voormalig Weeshuis. De opleiding hoopt in het schooljaar 2019-2020 zijn eerste leerjaar aan te bieden.

Zie voor meer informatie: www.ictpraktijkacademie.nl 

Het is al langer een vurige wens van de Goudse politiek en het bedrijfsleven om een HBO in Gouda te vestigen. Een opleiding helpt jonge arbeidskrachten aan de stad te binden en voorkomt zo dat zij wegtrekken naar andere steden. Dit kan uitkomst bieden in de krappe arbeidsmarkten van onder meer de ICT en de zorg. Eerder werd in dit kader geprobeerd een samenwerking te realiseren met de Franse ICT opleider SUP Info.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

14-06-2019 07:00