Negatief zwemadvies voor Reeuwijkse plassen

Gouda/Reeuwijk – Het weer is prachtig, maar zwemmen in de Reeuwijkse plassen is niet aan te raden. Per 19 mei geldt een negatief zwemadvies vanwege blauwalg voor de zwemlocatie Reeuwijkse Hout in Reeuwijk. Dit meldt de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

Op de blauwe informatieborden bij de plassen staat deze waarschuwing vermeld. Zwemwaterinspecteurs van de ODMH controleren de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Geldt voor een zwemwaterlocatie een maatregel dan wordt dit gecommuniceerd en duidelijk aangegeven op het blauwe informatiebord bij de betreffende locatie.

Op de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl. staat actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Per locatie is er informatie over de voorzieningen die aanwezig zijn bij die locatie en welke maatregelen daar gelden.

Advertisements

Blauwalg-besmetting
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Voor mensen en dieren is de blauwalg schadelijk. De algen kunnen maag- en darmklachten veroorzaken, maar ook huidklachten, misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en leverschade. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.