Nationaal Kampioenschap veebeoordelen op Markt Gouda

Gouda – Op de Markt staan zaterdag 16 september vijftien roodbonte en zwartbonte koeien. Die dag is de Goudse Markt het decor voor het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen 2017. Het NK Veebeoordelen wordt georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV.

De wedstrijd zal plaatsvinden in de wedstrijdringen tussen het Oude Stadhuys en bij de Goudse Waag. Het NK Veebeoordelen biedt vertier voor jong en oud.

Tijdens het NK Veebeoordelen beoordelen 64 deelnemers uit heel Nederland koeien op hun uiterlijke kenmerken: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Degene die dit volgens de jury het best kan, mag zich Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2017 noemen.

Zuid-Holland
Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan. Dit jaar is gekozen voor de provincie Zuid-Holland. Eeuwenlang komen de boeren uit de omliggende omgeving samen om op het marktplein in Gouda hun kaas te verkopen. Op 16 september komen jonge boeren op de Markt bijeen om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen.

De wedstrijd zal plaatsvinden in de wedstrijdringen tussen het Oude Stadhuys en bij de Goudse Waag. Het NK Veebeoordelen biedt vertier voor jong en oud.

Kampioen
De officiële opening zal om 10.15 uur gedaan worden door onder andere Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij. In de ochtendronde beoordelen de deelnemers twee groepen van ieder vijf koeien. Uiteindelijk plaatsen maximaal 18 deelnemers zich voor de bepalende mondelinge ronde in de middag. Vanaf 15.30 uur staat de prijsuitreiking gepland. Nederlands Kampioen Veebeoordelen 2016, Jan Wouter van Noord, zal dit jaar zijn titel verdedigen.