Museum Gouda verwerft schilderij ‘Stortbui nabij Gouda’

Theo Krins, fractievoorzitter van ChristenUnie Gouda, onthulde op 14 juni het schilderij ‘Stortbui nabij Gouda’ van Willem Roelofs. Vanaf vandaag is deze nieuwe aanwinst van Roelofs te zien in de Schatkamer van Museum Gouda.

Honderdvijftig jaar geleden schilderde Willem Roelofs graag in de buurt van Noorden, Nieuwkoop, Reeuwijk en Gouda. Hij had in Brussel kennis gemaakt met de Franse landschapsschilders en begon ook in de vrije natuur te schilderen. Daarmee werd hij een wegbereider voor de schilders van de Haagse School. Hij was de leermeester van Mesdag en Gabriel. In de Nederlandse musea hangen diverse schilderijen van Roelofs: meestal weidelandschappen met grazende koeien en hoge wolkenluchten: Het Groene hart van Holland, nog niet aangetast door snelwegen en bedrijventerreinen.

Verzamelaar Paul Arntzenius
De schilder en verzamelaar Paul Arntzenius waardeerde het werk van Roelofs. Ruim vijftig jaar geleden schonk hij zijn collectie met daarin een schilderij van Roelofs aan Museum Gouda.

Advertisements

Stormparaplu
Museum Gouda heeft dit bezit nu kunnen uitbreiden met ‘Stortbui nabij Gouda’, een schilderij waarbij je je stormparaplu opzet. Er is een onweer op komst, de zon schijnt nog door de donderwolken, het begint al te gieten en de koeien stralen een onverstoorbare gelatenheid uit.

Museumdirecteur is blij met deze Roelofs
Museumdirecteur Gerard de Kleijn: “Deze Roelofs hoort maar op één plek: Museum Gouda. Daarom ben ik blij dat het gelukt is. Het is meer en plein pluie geschilderd dan en plein air. Het plenst. Roelofs zei altijd dat hij de adem van de natuur wilde vastleggen. In dit geval is het wel een heel natte adem. Vanaf 14 juni is deze aanwinst in onze Schatkamer te zien.”

 

bron: weekblad deGouda