Musea strijden om oud archief scheepswerf Domera

In de voormalige scheepswerf van Van Vlaardingen aan de Gouderaksedijk in Gouda is een uniek oud scheepswerfarchief gevonden. Zowel het Maritiem museum Rotterdam als het Groene Hart Streekarchief hebben interesse in de unieke collectie van oude scheepsbouwkundige tekeningen, scheepsbouwkundige boekwerken, correspondentie, enzovoorts. Tussen de papieren lagen zelfs nog oude sigaren, loonzakjes en oude meetinstrumenten. Een grote hoeveelheid documentatie van oude scheepsmotoren wordt overgedragen aan ‘Vereniging de Motorsleepboot’.

De ontdekking is gedaan door Maarten en Marius Vroegindeweij die hun bedrijf Domera op de voormalige scheepswerf gaan vestigen. Domera gaat drijvende waterwoningen bouwen. De broers zijn verrast door de unieke vondsten en stellen deze graag ter beschikking aan de gemeenschap. Wie welk deel van het archief krijgt, zal in de komende weken blijken na overleg van de ondernemende broers met de musea.

Bouwhistoricus Casper Blaauw, die op verzoek van de Vroegindeweijs de historie van de scheepswerf onderzocht, is blij verrast door de ontdekking van het archief: “Dit soort unieke ontdekkingen maak je maar een enkele keer in je carrière als historicus mee.”

Advertisements

Maarten en Marius ontdekten op het buitenterrein van de scheepswerf ook nog de restanten van een oude dwarshelling. Dat is een helling die evenwijdig aan het water ligt en is bedoeld om schepen te water te laten of droog te zetten. Domera gaat de restanten van de dwarshelling meenemen in de plannen voor een nieuwe helling om op deze manier een stukje cultuurhistorie voor Gouda te bewaren.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
15-11-2018 16:58