Mozaïek Wonen belooft extern onderzoek naar woningen met hardnekkige schimmel

Gouda – Een gezond en fatsoenlijk thuis, dat is wat iedereen wil, zo ook de bewoners van het Gloriantplantsoen. Echter veel bewoners van het Gloriantplantsoen kampen met hardnekkige schimmel in hun woningen; in de badkamer, slaapkamers, huiskamer en/of gang. Samen met de SP brachten zij de schimmelproblematiek en andere onderhoudsproblemen in hun woningen in kaart en overtuigden zij hun woningcorporatie Mozaïek Wonen dat onafhankelijk onderzoek naar de situatie in de woningen noodzaak is.

De SP deed, na signalen, dit najaar onderzoek onder bewoners van het Gloriantplantsoen. Meer dan de helft van de bewoners had veel last vocht en van schimmel in hun woningen, daarnaast rapporteerden de bewoners andere gebreken in het onderhoud zoals verstoppingen, lekkages en problemen met het riool.

Met hulp van de SP bundelden een twintigtal actieve bewoners de krachten met als doel: een gezond en fatsoenlijk thuis voor alle bewoners. Zij verzamelden en deelden foto’s van de schimmel en andere gebreken in hun woningen. Ze inventariseerden de onderhoudsproblemen in de woningen en verzamelden handtekeningen van hun buren. Huurdersvereniging Beter Wonen Gouda stond de bewoners bij met deskundig advies.

Advertisements

In december presenteerden de bewoners hun gezamenlijke bevindingen aan Mozaïek Wonen, inclusief een onderzoek van de Woonbond naar de schimmelproblemen van het Gloriantplantsoen.

Eind januari stemde Mozaïek Wonen in met het door de bewoners gewenste uitgebreid extern onderzoek naar de situatie van de woningen, een eerste belangrijke stap. De resultaten van dit onderzoek zijn leidend voor de noodzakelijke verbeteringen aan de woningen. De bewoners overwegen om een bewonerscommissie te vormen zodat zij de woonbelangen van alle huurders van het complex kunnen behartigen.