Motie van wantrouwen haalt nipt een meerderheid, Goudse college gevallen

Met een nipte meerderheid zijn alle wethouders woensdagavond vlak voor middernacht naar huis gestuurd. Met 18 stemmen voor en 17 stemmen tegen is de motie van wantrouwen, ingediend door de oppositiepartijen, aangenomen.

Voor de stemming sprak de fractievoorzitter van de ChristenUnie Theo Krins, namens de oppositiepartijen het laatste woord: “We hebben ook afwegingen gemaakt wat alle opmerkingen betreft. Wij zijn van mening dat hier een casus aan vertrouwen ontbreekt. Daarom willen we de motie van wantrouwen handhaven.

Emotioneel spraken de wethouders nog één keer de raad toe.

Advertisements

Daphne Bergman: een trieste avond.
“Ik ben verslagen en herken mij niet in het beeld van een slechte samenwerking. Integendeel, ik ben trots op het coalitieakkoord en wat we in twee jaar bereikt hebben. Financien raakt op orde, de prijzen en titels voor de stad en de uitstekende samenwerking tussen gemeente, ondernemers en burgers. Een constructieve samenwerking heb ik altijd gemerkt. Samen als wethouders moeilijke besluiten genomen, waar ik absoluut dankbaar voor ben. Een trieste avond.”

Rogier Tetteroo: Politiek Gouda maximaal gepolariseerd.
“Ik sta hier met zwaargemoed. Met 34 stemmen ben ik benoemd tot wethouder en met 18 stemmen in de raad ontslagen. Dat ik het niet eens ben laat zich ontraden, want dat is politiek en die heeft altijd gelijk. Ik constateer dat politie GOuda maximaal is gepolariseerd. De motie van vandaag heeft dat nog eens onderstreept en versterkt, dat doet pijn, terwijl er gewerkt moet worden aan een stabiel stadsbestuur. Ik moet in een nieuw proces deelnemen, wat haast onmogelijk lijkt. Ik zie terug op een mooie tijd als PvdA-wethouder, bedank burgemeester en wethouders voor de samenwerking, kameraadschap, de raadsleden voor goede debatten, de griffier en haar medewerkers, de goede ambtenaren met wie ik samen heb gewerkt. Groot woord van dank aan mijn partij, mijn kiezers aan wie ik mijn mandaat ontleen, fractie en -voorzitters, organisaties en inwoners van Gouda warvoor ik elke dag heb ingezet.”

Jan de Laat: Begonnen onder de naam Gouda Positief, nu het tegenovergestelde.
“Ik heb het er ook moeilijk mee. Ik ben ooit met Johan Weeber een partij begonnen onder de naam Gouda Positief. Vandaag gebeurt het tegenovergesteld door de oppositie, die erg negatief waren over deze mooie stad. We willen het graag anders in deze stad, namelijk een samenwerkingsorganisatie. Het is onvoorstelbaar dat we financiële wanorde langzamerhand hebben weten te keren.”

Hilde Niezen: Gezien de polarisatie vrees ik het ergste.
“We hebben keihard samengewerkt als een goed team en vierde samen successen. In twee jaar hebben we samen veel bereikt met de stad. Ik hoop snel op een nieuwe college, maar gezien de polarisatie vrees ik het ergste.”

Milo Schoenmaker
Tot slot richtte burgemeester Milo Schoenmaker zich naar de wethouders. “Ik bedank iedereen, maar in het bijzonder vooral de wethouders. Het was een bijzondere samenwerking. Ik hoop morgen met jullie na te spreken over hoe wij de overdracht goed gaan regelen. Om op korte termijn over de kadernota te spreken lijkt mij niet verstandig.”

Gouda gaat het nu en moeilijke tijd tegemoet. De grote vraag: Hoe nu verder?