Molen de Roode Leeuw krijgt een nieuw jasje

Gouda – Het bovendeel van de molen de Roode Leeuw krijgt aan de regenzijde een nieuwe stuclaag. Bij zware regenbuien is sprake van inpandig wateroverlast en dat maakt de situatie voor de molenaar onwerkbaar. Daarnaast tast langdurige waterdoorslag ook de bouwkundige delen van de molen aan. In overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Omgevingsdienst Midden-Holland en de Welstandscommissie is daarom besloten om maatregelen te treffen. De werkzaamheden starten vandaag en zijn begin mei klaar.

Goudse bedrijven
De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Houtman BV uit Gouda. Voor de stuclaag wordt gebruik gemaakt van 100% hydraulische kalk die door het eveneens Goudse bedrijf Techma wordt geleverd. De voordelen van hydraulische kalk ten opzichte van een cementgebonden product zijn dat de hydraulische kalk een zelfherstellend vermogen heeft, minder star is waardoor scheuren overbrugd kunnen worden.

Uitgangspunt is om het aanzicht en de uitstraling van de molen zoveel mogelijk in stand te houden. Daarom wordt enkel het bovendeel aan de regenzijde van de molen voorzien van een stuclaag. Het onderliggende deel wordt dan beschermd door de omloop/balie te voorzien van een regenscherm met afwatering.

Advertisements

De provincie Zuid-Holland betaalt 50% van de herstelkosten mee.