Midzomermarkt, ongekend groot feest in centrum Gouda

Links Harry Trel in betere tijden

Gouda – Wie herinnert zich niet de Midzomermarkt, die jaarlijks eind augustus werd gehouden in de Lange en Korte Tiendeweg en de Zeugstraat? Vorig jaar werd deze activiteit voor de 25ste keer georganiseerd. Dat was echter kinderspel als je het gaat vergelijken met wat er dit jaar op 
stapel staat. John van Leeuwen van Stoffenhuis Anja vertelt er enthousiast over hoe hij samen met zijn mede initiatiefnemer Harry Trel van De Zaak van Laak, de Midzomermarkt letterlijk in de hele binnenstad laat plaatsvinden. Donderdag 23 augustus kan alvast in de agenda geschreven worden, want het wordt 
een festijn voor iedereen.

Samenwerking is ook hier de sleutel tot succes

John en Harry liepen al een tijd met de gedachten om bij de Midzomermarkt de gehele middenstand van het centrum te betrekken. Er werd een deugdelijk plan gemaakt en beiden gingen naar de gemeente Gouda, d.w.z. iedereen die bij een dergelijke opzet betrokken zal zijn, en legden hun goed doordachte opzet aan hen voor. De goede voorbereiding was niet voor niets met als gevolg dat de gemeente het plan direct omarmde.

Gouda kent diverse winkeliersverenigingen en na een goed gesprek sloten zij zich helemaal bij het plan aan. 
De volgende was Rob van de Werken, die zelf ook al een zomermarkt organiseerde. Hij was snel bereid om er dit jaar vanaf te zien en te participeren in de groots opgezette Midzomermarkt. Een hele uitdaging want hij is nu verantwoordelijk voor de plaatsing van maar liefst 500 kramen, verdeeld over alle winkelstraten. Op de Markt is er die dag dan ook nog eens de Waren-, de Oude ambachten- en de Kaasmarkt. Zie hier nu eens niet Gouda op z’n smalst maar op z’n breedst.

Gouwenaars en bezoekers zullen verbaasd zijn

Een spektakel als de Midzomermarkt zal dit jaar ongeëvenaard zijn. Niet vreemd dus dat John met veel enthousiasme verder vertelt. Hij en Harry hebben er dan al meer dan 200 uur voorbereiding in zitten. Het wordt een feest voor groot en klein. Er komen verspreid vier podia met in de ochtend muziek voor de jeugd en later voor de grote mensen; live muziek, bandjes en aanstormend talent uit de Muziekfabriek. Aan de kop van de Kleiweg zingt het Vlister Mannenkoor iedereen een hartelijk welkom toe.

Achter de Waag zal een ‘Foodplein’ met Foodtrucks geformeerd worden. Naar de Zeugstraat toe komt voor de kinderen een opblaasbare LEGO stormbaan en Clowns kom je in de hele stad tegen. De Wilhelminastraat is goed voor een uitdagende bierproeverij, waar een Ierse band van 17.00 tot 19.00 uur troost zal bieden omdat het feest is afgelopen. Kom je als bewoner of bezoeker via de Lange Tiendeweg de stad binnen dan loop je al snel de Thaise Foodhoek tegemoet.

Trek maar een dag uit voor deze groots opgezette Midzomermarkt

Alle middenstanders en ook de grootwinkelbedrijven doen mee. Om alle 500 kramen en attracties te bezoeken heb je wel de hele dag wel nodig. Dit grote feest voor iedereen begint al om 9.00 uur om pas om 18.00 uur te eindigen. Mocht je constateren dat de 
winkeliers in de Weidstraat niet meedoen, dan is die conclusie snel rechtgezet. De Wijdstraat wordt namelijk vrijgehouden voor aan- en afvoer en dan blijft er helaas geen ruimte over voor kramen of andere activiteiten.

De groots opgezette Midzomermarkt laat nog een paar weken op zich wachten maar op één punt is er nu al gescoord. De vlekkeloze samenwerking tussen de initiatiefnemers, de gemeente, alle betrokken diensten als bijvoorbeeld de brandweer, politie, EHBO enz, alle winkeliersverenigingen en Rob van de Werken bewijst dat Gouda groot kan denken en groots kan organiseren.

Bron: Weekblad deGouda
Tekst: Cor Sul

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
17-08-2018 12:50