‘Met 115 km/u op de kartbaan… dat geef écht een kick’

Gouda – Bente Boer (16) deed als klein meisje aan ballet, maar is nu al vier jaar fanatiek in de kartsport. “Vroeger was ik blij als ik een rondje van 40 seconden reed, en nu denk ik bij 31 seconden: dat moet sneller!”

“M’n ouders hebben vroeger rally gereden en m’n vader heeft op een best wel hoog niveau gemotorcrosst. Toen m’n moeder zwanger werd van mij is zij gestopt.” Omdat Bente ballet heel leuk vond, hielden ze zich niet meer zo bezig met motorsport of karten. Tot ze een keer ging indoor karten, en het vervolgens ook buiten ging proberen met een kart die haar vader had gekocht, “gewoon om te kijken of ik het leuk vond. In het begin vond ik het echt eng; ik was bang dat ik iemand aanreed of zo. Toen ik sneller ging, werd het steeds leuker en ben ik clubwedstrijden gaan rijden. Vorig seizoen ging het opeens heel goed en werd ik derde in het kampioenschap. Ik ben toen heel hard op zoek gegaan naar sponsors om dit jaar grotere wedstrijden te kunnen rijden.” “Ik ben bijna de hele week wel bezig met karten. Als ik niet zelf aan het karten of sporten ben, vind je me toch op de baan, of kijk ik kartfilmpjes om trucjes van anderen af te kijken. Of ik ben aan het werk om dat weekend te kunnen karten.” “Ik probeer ieder weekend te rijden. Maar het kost natuurlijk best wel een hoop geld, dus het ligt er ook aan hoeveel ik die week verdiend heb en of we die week sponsors hebben. Soms gaat het gewoon niet, bijvoorbeeld toen pasgeleden m’n motor kapot was gegaan. Toen heb ik een maand niet gereden, omdat ik het gewoon niet kon betalen.” Naast benzinekosten en het onderhoud van banden en motor is de baanhuur een grote kostenpost.

 

Advertisements

Is Bente een veelbelovend talent? Lachend bedenkt ze of ze dat over zichzelf kan zeggen. “Ik weet het niet. Maar ik weet wel zeker dat, als we een groter budget zouden hebben en ik vaker kan trainen, ik grote stappen maak en verder kom.” Op de vraag wat er zo leuk is aan karten, antwoordt ze: “Iedere keer als ik instap, wil ik mezelf verbeteren en sneller zijn dan de rest – en dan wil ik ook nog sneller zijn dan de meeste jongens. Soms ga ik ’s ochtends de baan op en gaat het niet zo goed. Maar na een paar aanpassingen rijd ik twee à drie tiende sneller: dat is een heel fijn gevoel.” Net als over het rechte stuk rijden, waar snelheden van 110 à 115 km/u worden gehaald. “Dat geeft echt een kick!” Karten is Bente’s passie, en daar wil ze het hoogst mogelijke in bereiken. “Ik denk niet dat ik het karten ooit zat wordt, sterker nog: dat weet ik wel zeker. Als je het eenmaal hebt geproefd en mee hebt gemaakt, kan je niet meer zonder. Een vriendin van mij die heel lang heeft gekart zei: aan het begin denk je dat het ‘maar’ een sport of hobby is, maar op een gegeven moment is heel je leven op de baan.” Bente is heel competitief ingesteld.

 

“Ik kan al boos worden tijdens een training als ik niet snel genoeg ben. Ik wil mezelf altijd verbeteren en het beste uit mezelf halen.” Zowel recreanten (mensen die geen wedstrijden rijden) als veel jongens hebben vooroordelen over kartende meisjes. “Eerst nemen ze je niet echt serieus. Leuk is dat het een beetje voor die strijd zorgt, maar het is vervelend dat je jezelf continu moet bewijzen. Kom op, zeg, meiden kunnen het ook.” In dat kader is er nu ook de Girls On Track Karting Challenge. Op de selectiedag rijden allemaal meiden tegen elkaar, waarvan de besten geselecteerd worden. Dit jaar hoort Bente bij die beste twaalf, wat betekent dat ze kans maakt om drie dagen in Frankrijk te mogen rijden.

 

“Het is leuk dat ze dit doen, zodat meiden ook kennismaken met de kartsport. Ik heb meegedaan voor de uitdaging en voor de naamsbekendheid en om nieuwe sponsors te vinden.” Bente heeft nu wat sponsoren voor materiaal en sportbegeleiding – SVL Heftruckservice, Living Well Fitness, Europa-Racing, BR Motorsport – en “natuurlijk is mijn vader de grootste sponsor, voornamelijk voor de baankosten, haha.” Bente heeft een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil heel graag in de top 10 van grotere internationale wedstrijden rijden, om te laten zien dat meiden het ook goed kunnen en hen zo voor de sport te interesseren.” De kartsport moet je zeker niet verwarren met indoor karten, wat ze omschrijft als het “rondrijden in van die kartjes. Hoe hard gaan die dingen? Wij halen 115 km/u en hebben geen beveiliging, geen hoge stoelen, geen gordels.” Het verschil zit ‘m dus vooral in de snelheid en veiligheid. “Bij indoorkarten heb je zo’n band om de kart heen, zodat je niet over elkaar heen buitelt, of over de kop kunt gaan als je elkaar raakt. Dat is bij ons niet het geval.” Maar ze stelt nog even gerust: “Je moet vooral niet bang worden; zo vaak gebeurt er nou ook weer niet iets: het is niet zo dat je ieder weekend over de kop vliegt of over iemand heen vliegt.”

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

09-09-2018 15:30