Meer terrassen op de planning in Gouda

Foto: Lima Fotografie

Het college van Gouda heeft besloten om extra terrassen verspreid over de binnenstad, en dan met name de Markt, mogelijk te maken. Dat maakte de gemeente onlangs bekend.

Het college heeft bij dit besluit geprobeerd om goed te luisteren naar verschillende partijen uit de stad. Denk aan inwoners en horecaondernemers, maar ook aan bezoekers, handhavers en organisatoren van evenementen. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd en speciale inspreekavonden gehouden in het Huis van de Stad. Daarnaast is er een enquĂȘte uitgezet die door ruim 1.500 inwoners ingevuld is.

Wethouder Thierry van Vugt van Binnenstad laat weten: “Wij begrijpen de behoefte aan meer terrassen in de Goudse binnenstad. Daarom kijken we op welke plekken dat in de stad zou kunnen. Extra terrassen passen bij de doelen voor een bruisende binnenstad. Tegelijkertijd is de ruimte op de Markt beperkt en heeft de Markt meerdere belangrijke functies waarmee wij rekening moeten houden. Er ligt een belangrijke opgave in onze stad om groener te worden, ook voor het Marktplein. Door extra terrassen toe te voegen, verspreid door de stad, houden wij zoveel mogelijk rekening met de verschillende wensen.” Op dit moment is er op de Markt nog weinig groen. Voor de toekomst is hier wel behoefte aan. Daar is dan extra ruimte voor nodig. Meer groen is fijn voor bezoekers van de Markt, maar ook nodig om Gouda aan te passen aan de klimaatverandering, zoals in perioden van hitte of hittestress.

Wethouder Van Vugt: “We kijken voor de extra terrassen bijvoorbeeld naar de Kop van de Kleiweg, de Nieuwe Markt en de Veerstal. Deze plekken zijn ook recent door de gemeenteraad aangewezen als ontwikkelgebieden in de horecavisie. Ook plekken waar eerder extra terrassen stonden, zoals Achter de Kerk nemen we mee en er komt bijvoorbeeld terrasruimte bij het Stadhuis.”

Voor meer informatie kan je terecht in het Raadsinformatiesysteem van de gemeente Gouda.