Mary Koolmees stopt ermee

Gouda – Voor degenen die minder bekend zijn met het Groenhovenbad en de zwemsport, Mary heeft in haar carrière zo’n 30.000 kinderen in Gouda aan een zwemdiploma geholpen. Minstens evenveel ouders en onderwijzend personeel moeten haar dus aan het werk hebben gezien. Toch was dit slechts een deel van haar loopbaan in de zwemwereld. Hoewel haar laatste werkdag 30 april zal zijn heeft zij op dinsdag 23 april afscheid genomen van Sportpunt Gouda. Zij werd bij verrassing uitgenodigd om het zwemseizoen 2019 van het buitenbad te openen door een fraai blauw lint door te knippen. Natuurlijk in het bijzijn van directie, collega’s en zwemmers die de nog frisse ochtend voor lief nemen.

Na afloop een gesprek met Mary persoonlijk
Zij vond het zwembad op ongeveer 8 jarige leeftijd, toen nog De Tobbe. Ze vond zwemmen gewoon leuk en geïnspireerd door haar oudste zus kwam ze bij de zwemvereniging DONK terecht, waar zij later jarenlang als keepster van het eerste damesteam uitblonk. Spelen met de wereldtop was haar beloning voor training en inzet. Er moest natuurlijk ook brood op de plank komen en dat lukte prima door te gaan werken in het buitenbad van de Wilgenrank in Schoonhoven. Toen echter de kans zich voordeed in Gouda verhuisde ze naar de Goudse Sportstichting, de voorloper van wat nu Sportpunt Gouda is. Collega’s hebben het nauwkeurig uitgerekend dat Mary vanaf 1981 30.000 kinderen als zwemonderwijzer les heeft gegeven. Dat zijn er wel 3.333 per jaar!

Het zwemonderwijs is sterk veranderd
Mary vertelt verder dat waar het vroeger ging om zo snel mogelijk het zwemdiploma A, B en C te halen, de nadruk nu gelegd wordt op spelenderwijs leren zwemmen, watervrij maken en om daarna plezier in het zwemmen te blijven houden. Ooit kon je het A diploma behalen zonder dat je haar maar één keer nat werd. Nu spelen zwemlessen zich in en onder water af.
Ook nu zette Mary haar loopbaan voort in de zwembadwereld. Van assistent chef groeide zij door tot Hoofd Zwembaden bij Sportpunt Gouda. Dat zij daarmee de eerste vrouwelijke leidinggevende werd zegt meer over de mannenwereld van destijds dan over Mary zelf. Ze was er zich niet eens van bewust.

Hoe ziet de toekomst van de zwemsport er volgens Mary uit?
Over de toekomst is ze uitgesproken positief. De zwemsport staat flink in de belangstelling en er worden spraakmakende successen op hoog niveau geboekt bij waterpolo, bij het afstand zwemmen en zelfs bij het lange afstand zwemmen. En zwemmen simpel als ontspanning groeit gelukkig ook nog steeds.
Op de vraag wat ze zelf behalve zwemmen gaat doen nu ze met pensioen gaat, zegt Mary doodleuk: “Geen idee”. Gelijk daarna zegt ze wel dat ze van wandelen houdt en net zo goed van fietsen, tuinieren en gewoon buiten zijn. Tegen de tijd dat het winter wordt verwacht ze dan wel nieuwe uitdagingen te hebben bedacht.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

24-04-2019 09:15