Marktkooplieden pleiten voor behoud vaste plek

Gouda – Het plein rond het oude stadhuis is een prima plek voor evenementen. Dat blijkt wel uit het feit dat deze locatie regelmatig wordt gereserveerd voor festiviteiten. Nu wordt daar het Circus van Sinterklaas opgebouwd. Niet alle marktkooplieden zijn er even blij mee en trekken aan de bel.  Ze pleiten er bij de gemeente voor om evenementen rond het stadhuis beter te verdelen over de Markt, zodat zij tijdens festiviteiten vaker hun vaste plekken kunnen behouden.

De gemeenteraad heeft begin dit jaar de Marktverordening  gewijzigd.  “In overleg met vertegenwoordigers van de warenmarkt, de marktcommissie,  is besloten om meer ruimte te bieden voor evenementen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “ Meer bezoekers geeft namelijk ook meer reuring op de Markt en dus meer potentiële klanten. Afgesproken is daarbij dat er vooraf overleg plaatsvindt tussen de organisator van het evenement en de marktcommissie om het evenement zo goed mogelijk in de opstelling van de warenmarkt in te passen. Het plein Achter de Waag is dan de uitwijklocatie voor de warenmarkt.”

Niet alle marktkooplieden zijn blij met deze oplossing. Sommigen moeten vaker verkassen dan anderen zeggen ze en lijden daardoor omzetverlies.”De klanten kunnen ons niet vinden”, vertelt Fred Klever van de Fa. A. van Greuningen en Zoon. “Bij ingeplande activiteiten moeten wij weg”, vertelt Rosita Verhoef van Zilvermarkt. Ook rijwielspecialist  Rob Vernooij vindt het jammer dat telkens het zelfde stuk van de Markt wordt gebruikt.“Ik vind het jammer dat wij de enige zijn die telkens van ons plek worden gestuurd.”

Geen aanval
De kooplieden laten weten dat hun oproep aan de gemeente Gouda zeker geen aanval is. “We willen ze er op attenderen dat er Goudse ondernemers onder lijden”, aldus Nico Stolwijk, voorzitter van de marktcommissie. De marktkooplieden hopen dat de gemeente begrijpt dat ze absoluut voor de promotie van Gouda zijn, maar niet als dat ten kosten gaat van bestaande ondernemers op de warenmarkt.

Advertisements