Gouda – Op 1 september vindt de tweede editie van TEDxGouda plaats in de Goudse Schouwburg. Het thema is: Durf te verbinden. Je hebt een idee dat het verdient om wijd verspreid te worden. TEDx biedt hiervoor een podium. Je bereidt een inspirerende presentatie voor en TEDx geeft je 18 minuten spreektijd. TED talks hebben geen politiek, religieus of commercieel doel. Ze zijn vernieuwend, origineel, aansprekend en kunnen op deze manier veel mensen bereiken. In deGouda Digitaal maken we de komende weken kennis met de sprekers van 1 september.
Maurice de Korne
Mensen in verbinding brengen
Met zijn 23 jaar is Maurice één van de jongste sprekers van de dag. Steeds meer Goudse jongeren hebben oog voor de kwetsbare mensen in hun stad. Zij zetten zich vrijwillig en enthousiast in voor deze doelgroep. Hulp bieden verrijkt het leven. Maurice: “Er wordt veel in de politiek en scholen gepraat over de kwetsbaren in de samenleving. En daar valt veel te winnen. Jongeren kunnen een grotere plek krijgen in de oplossing, door minder theoretisch erover te praten en meer praktisch te gaan doen.” Hij stelt dat het zelfs realistisch is om dit soort dingen door jongeren te laten doen. “Denken of zeggen dat het niet kan, is allang achterhaald. Het tegendeel is waar. Jongeren zijn het cement in de samenleving!”
Çiler Ilhan
Personages die je raken
Çiler is een Turkse schrijfster die sinds 2017 in Gouda woont. Ze won met haar boek Verbannen de EU-literatuurprijs. Verbannen is in 27 talen vertaald. Het is een collectie korte verhalen over mensen die uit hun eigen omgeving gehaald worden. In haar nieuwe roman schrijft ze over iemand met een Joodse achtergrond. Zo kiest ze misschien niet de makkelijkste onderwerpen uit, maar schrijft ze altijd over personages die haar zelf raken. En ze raken ons.
Lukas Taks
Durf jij je te verbinden met een wortel?
Je kunt je met van alles verbinden, maar heb jij er wel eens over gedacht je te verbinden met een wortel? Eten als sociale interactie. Lukas Taks verbindt op een
interactieve manier de aanwezigen met een wortel. Klinkt vaag, dat wordt het niet. Je perceptie verandert dankzij zijn talk. Je stelt vragen over het systeem achter voedsel in onze maatschappij. En over jezelf. Iedereen komt in aanraking met eten. Iedereen heeft er een mening over.
De talk van Lukas is zeker niet bedoeld om je te vertellen hoe je moet kijken. Hij daagt je juist uit om eens een andere benadering te proberen. Een thema met een knipoog. Vol humor en op een lichtvoetige manier gaan we met elkaar de diepte in. Aan Lukas’ enthousiasme te zien bij het vertellen over zijn talk heeft hij er zin in. “Ik ga de zaal echt uitdagen mee te gaan in het verhaal. We kunnen heel veel leren door ons te verbinden met een wortel!”
Karthik Kannan
See the world through the eyes of the blind
When Karthik started to work with visual impaired people he began to realize how little we know about their lives. How do you use a touchscreen without buttons when you’re visually impaired? How do you read texts, get information, recognize objects and persons?
Karthik and his partner invented an app that uses artificial intelligence to read a newspaper, recognize a person or an object. They are now working on glasses with artificial intelligence. Karthik wants you to open your eyes and see the world from the perspective of the visually impaired. Karthik: “A blind engineer who used the app to help someone to install something on his computer said: ‘That’s the first time I’m helping someone. Normally I’m the one who is helped.’ We want to make this an everyday part of a visual impaired person’s life. So they can use it and wear them and then walk around, just like normal people. Independency is the ultimate aim.”
(Bron deGouda Digitaal)
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
24-07-2018 11:32