Ma. 28-11: Lezing: Geschiedenis van de veiligheidszorg in Gouda

Welke criminaliteit kwam er in de negentiende eeuw in Gouda voor en hoe veranderde deze in de loop van de jaren? Op welke wijze werden criminaliteit en andere vormen van afwijkend gedrag bestreden? Deze vragen komen aan de orde in een lezing van dr. Ronald van der Wal over de geschiedenis van de veiligheidszorg in Gouda in de 19e eeuw op maandag 28 november 2016. Ronald van de Wal verricht al enige jaren onderzoek naar de criminaliteit en de veiligheidszorg in Gouda. Zijn onderzoek richt zich op de laatste tweehonderd jaar en moet volgend jaar leiden tot een publicatie in boekvorm.

Voorafgaand aan de lezing vindt de prijsuitreiking plaats van de Verhalenwedstrijd Voorouders 2016, die werd georganiseerd in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland. De jury kent drie prijzen toe op een totaal van tien inzendingen. Deze bijzondere lezingenavond van Die Goude begint 28 november om 20.00 uur in Sociëteit Concordia, Westhaven 27, te Gouda. De toegang is gratis.

Ronald van der Wal is historicus en docent/onderzoeker aan de School voor Hogere Politiekunde van de Politieacademie in Apeldoorn. Hij promoveerde in 2002 op het proefschrift Of geweld zal worden gebruikt! Militaire bijstand bij de handhaving en het herstel van de openbare orde, 1840-1920. Hij schreef het deel de Politievakorganisatie en het politieonderwijs (2007) in de serie Geschiedenis van de Nederlandse politie en het boekje On the shoulders of our predecessors over de geschiedenis van de diversiteit bij de politie. Hij werkte verder mee aan diverse onderzoeken op het gebied van openbare ordehandhaving en recherchekunde. Daarnaast schreef hij meerdere artikelen voor de Tidinge van die Goude.