Ma.28-09: Eerste editie inloop Activiteitenmiddag Korte Akkeren

Sinds januari 2014 is Korte Akkeren is een nieuwe vereniging rijker: de Wijksportclub Korte Akkeren. De Wijksportclub Korte Akkeren biedt activiteiten voor volwassenen waarbij gezelligheid voorop staat. Geen topsport, maar gezellig samen actief zijn. Op initiatief van de wijkverpleegkundige Gouda West en de Wijksportclub Korte Akkeren start een nieuwe activiteit. Vanaf maandag 28 september 2015 organiseren zij een activiteiten inloop in de kantine van vv ONA. De opzet is dat wijkbewoners wekelijks langs kunnen komen en onder het genot van een kopje koffie of thee gezellig met elkaar spelletjes kunnen spelen.

In heel Nederland zijn in de laatste jaren de wijkvoorzieningen verdwenen. De wijk Korte Akkeren is daarop geen uitzondering. Gelukkig heeft de wijk veel enthousiaste mensen en organisaties die niet bij de pakken neerzitten en zich graag voor de wijk inzetten. Bijvoorbeeld de Wijksportclub Korte Akkeren biedt al activiteiten voor volwassenen zoals yoga, Stavast Valpreventie, wandelactiviteiten en een inloopkoffiemiddag op donderdag.

Uit gesprekken van wijkverpleegkundige Carla Jochems met wijkbewoners blijkt dat een gezellige inloop waar men bijvoorbeeld kan klaverjassen, schaken, sjoelen of biljarten wordt gemist. Daarom start zij in samenwerking met de voetbalvereniging ONA, de Plusmarkt Van Ee en de Wijksportclub een inloop activiteitenmiddag in Korte Akkeren. Geen topsport, maar gezellig samen in beweging zijn. De ruimte en spelletjes worden gratis ter beschikking gesteld. Alleen voor de koffie en thee wordt 1 euro gevraagd. Een activiteit voor en door wijkbewoners. Dat betekent dat wijkbewoners zelf meehelpen met het organiseren en deelnemers kunnen aangeven welke spelletjes zij leuk vinden.

“Als wijkverpleegkundige signaleer ik dat in de wijk veel wijkbewoners een gevoel van eenzaamheid ervaren. Dit gevoel is voor niemand goed en draagt zeer zeker niet positief bij aan een goede gezondheid!” zegt Carla Jochems. “Laatst sprak ik een cliënt en zij zei heel mooi: ‘de verbinding tussen de wijkbewoners is weg, omdat men alles sluit en er niets meer is. Mensen worden ziek van het alleen zijn’. Ik vind dat daar iets aan gedaan moet worden. De dagen worden weer korter en donkerder. Mijn streven is om deze voor iedereen draaglijk te laten zijn. Met elkaar kunnen we er wat moois van maken in de Korte Akkeren en dit hoeft echt niet altijd heel kostbaar te zijn.” De Wijksportclub Korte Akkeren richt zich op gezond ouder worden. Gezond blijven kan niet alleen door voldoende te bewegen, maar ook door de hersenen te blijven stimuleren (bijvoorbeeld via te kaarten, sociale interactie of mens-erger-je-niet te spelen) en door gezond te eten. Wist u bijvoorbeeld dat denksport en goed eten kauwen het risico op dementie kunnen verkleinen?

Deze activiteiten inloop is voor volwassenen. Het wordt georganiseerd in Korte Akkeren, maar iedereen is welkom. Des te meer mensen, des te gezelliger! Iedereen is welkom op vanaf maandag 28 september van 14:00u-16:30u. Het plan is elke maandagmiddag deze inloop te organiseren, maar bij succes is uitbreiding zeer goed mogelijk. Het is immers een activiteit voor en door wijkbewoners. Deelnemers kunnen daarom zelf aangeven hoe de middag er uitziet en hoe vaak het moet plaatsvinden.