Gouda – In de Eerste Wereldoorlog vlucht de Belgische onderwijzer Emiel De Bruyne met zijn gezin naar Nederland. Hij komt uiteindelijk in Gouda terecht. Daar wordt hij aangesteld als onderwijzer in het vluchtoord aan de Graaf Florisweg, waar bijna 2500 Belgische vluchtelingen verblijven. Op maandag 19 februari komt Frans Vandenhende naar Concordia aan de Westhaven 27 in Gouda, om daar het bijzondere verhaal over deze Emiel De Bruijne te vertellen. De lezing wordt georganiseerd door Historische Vereniging Die Goude en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.
Emiel De Bruyne zet zich ervoor in om de kinderen in het vluchtoord een degelijke opvoeding te geven en zorgt ook voor de nodige ontspanning voor de volwassenen. Hij richt met de Belgische vluchtelingen de fanfare ‘Hoop op Toekomst’ op. Samen met zijn muzikanten luistert hij vele festiviteiten op. Hij wordt zelfs dirigent van Caecilia.
Zelf woont hij in de binnenstad. Daardoor ziet hij hoe de Gouwenaars lijden onder allerlei tekorten. Hij maakt kennis met diverse maatregelen die door de burgemeester worden uitgevaardigd om de problemen het hoofd te bieden die de stad ervaart als gevolg van de economische blokkade van het neutrale Nederland.
Na vier lange jaren van ballingschap keert hij met zijn gezin in 1919 terug naar Kruibeke in België.
Dit verhaal is exemplarisch voor de vele Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog op eigen houtje wisten te overleven, maar ook voor de manier waarop de Goudse gastvrijheid een eigen gezicht gaf aan het vluchtoord in deze stad.
Emiel De Bruyne staat centraal in het boek ‘Belgische vluchtelingen in Gouda tijdens de Eerste Wereldoorlog’ van Frans Vandenhende. De Belgische schrijver heeft grote belangstelling in het menselijke aspect van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en publiceert daarover geregeld artikelen. Ook heeft Vandenhende veel gepubliceerd over lokale geschiedenis. Voor Nederland wordt het boek daags na de lezing formeel gepresenteerd in de Ambassade van België in Den Haag.