Ma. 13-02: Informatieavond: Risico van gluten bij coeliakie

Heeft u coeliakie? Door het volgen van een glutenvrij dieet, nemen klachten zoals diarree en buikpijn meestal al na een paar weken af. Dit maakt het moeilijk om het dieet vol te houden. Ook is het voor de omgeving lastig te begrijpen. ‘Je groeit er vast overheen’ of ‘Dat ene koekje kan toch geen kwaad?’ Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) hecht veel waarde aan het volgen van een strikt glutenvrij dieet bij coeliakie en organiseert daarom op 13 februari een informatieavond over het risico van gluteninname bij mensen met coeliakie.

De kosteloze informatieavond start om 20.00 uur in het Green Restaurant van het GHZ te Gouda. Tijdens de bijeenkomst zal Dr. Meine Jansen, kinderarts, uitleggen wat coeliakie met het lichaam doet en wat er gebeurt na het eten van gluten. Daarnaast vertelt een van onze patiënten over haar ervaringen en geeft een diëtist voorlichting over glutenvrije voeding.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is aanwezig voor aanvullende informatievoorziening en ten slotte is er gelegenheid om glutenvrije producten te proeven en bestellen bij de aanwezige leveranciers HeJa Teff en de Zaailing.
Coeliakie heb je niet alleen en daarom zijn ook partners, kinderen, (groot)ouders, juffen en andere belangstellenden van harte welkom.

Wat is coeliakie?
coeliakie (glutenintolerantie) is een auto-immuun ziekte waarbij het eten van gluten een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm veroorzaakt. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. Daar is wel een strikt glutenvrij dieet voor nodig. In veel producten zit gluten. Dat maakt het volgen van een glutenvrij dieet complex. Elk spoortje van gluten beschadigt de darm opnieuw.

Aanmelden?
Kijk op www.ghz.nl/coeliakie om aan te melden of bel 0182-505050.