Ma. 09-03: Schrijfster Simone van der Vlugt bij Streekarchief Midden-Holland over historische vrouwen

Op maandagavond 9 maart is schrijfster Simone van der Vlugt te gast bij Streekarchief Midden-Holland in de Chocoladefabriek voor de jaarlijkse lezing over vrouwengeschiedenis. Haar laatste roman ‘Schilderslief’ en de eerder verschenen roman ‘Jacoba: dochter van Holland’ over Jacoba van Beieren, staan deze avond centraal.

In haar nieuwste boek ‘Schilderslief’ volgt Van der Vlugt het leven van de zeventiende-eeuwse Geertje Dircx. In de geschiedenisboeken wordt deze onbekende vrouw meestal weggestopt als de stelende minnares van kunstenaar Rembrandt van Rijn. In werkelijkheid was Geertje naast huishoudster ook de geliefde van Rembrandt en leefden ze onofficieel samen als man en vrouw. Wanneer Rembrandt verliefd wordt op Hendrikje Stoffels en met haar wil trouwen, moet Geertje wijken. Dit gaat niet zonder slag of sloot. Geertje wordt uiteindelijk opgesloten in het tuchthuis in Gouda.

Eerder kroop Van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van de vijftiende-eeuwse Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Het leven deze jonge vrouw kenmerkte zich door een politieke machtsstrijd rond haar positie en een aantal ongelukkige (politieke) huwelijken. Haar leven eindigde op 35-jarige leeftijd, toen haar politieke rol al was uitgespeeld.

In de Chocoladefabriek gaat Van der Vlugt in gesprek over haar historische romans en over deze twee bijzondere vrouwen uit onze regio. Uiteraard is er ook gelegenheid om boeken te laten signeren. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te koop via de website van de bibliotheek Gouda:  https://www.bibliotheekgouda.nl/agenda/lezing-vrouwengeschiedenis–simone-van-der-vlugt.html.

 

09-03-2020 10:45