Ma.02-05: Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen in Gouda

Begin mei 2016 vindt de vijfde editie van Open Joodse Huizen plaats. In Gouda en veertien andere steden worden persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Het programma wordt georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam in samenwerking met lokale partners. Voor Gouda zijn dat Stichting Gouds Metaheerhuis en Streekarchief Midden-Holland.

Open Joodse Huizen in zestien Nederlandse steden
Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er is veel belangstelling voor deze intieme manier van herdenken; de afgelopen jaren groeide het programma dan ook uit naar steeds meer deelnemende steden. De herdenkingen in het kader van Open Joodse Huizen 2016 vinden plaats in Alkmaar, Amsterdam, Appingedam, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Vught/Den Bosch, Winsum en Winterswijk. Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Joods Monument, het monument op internet voor alle joden in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen directe getuigen, hun nazaten, buurtbewoners en kenners over het (voor- en naoorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Wat gebeurt er op 2 mei in Gouda?
In Gouda opent het eerste huis op 2 mei om 10.00 uur zijn deuren, aan de Krugerlaan 68. Hier wordt stilgestaan bij de familie Weijl, ouders, hun vijf kinderen, twee schoondochters en inwonend vluchtelingetje Moritz Körner, die na het bombardement op Rotterdam een veilig onderkomen zochten in Gouda. De huidige bewoners Jan en Marianne van der Veer stellen hun huis open, ook hun familie ontsnapte aan het bombardement in Rotterdam. Soesja Citroen, bekend van het Stolpersteine-project in Gouda vertelt het verhaal van de familie Weijl. Ook op zeven andere adressen wordt op 2 mei in Gouda een herdenking gehouden. Dit zijn voor een deel gewone huisadressen, maar ook organisaties als Inloophuis Domino (het voormalig Joodse bejaardentehuis), de Vrije Evangelische Gemeente (de voormalige synagoge aan de Turfmarkt), de Wereldwinkel aan de Lange Groenendaal en de Speelwinkel aan de Raam werken geheel belangeloos mee aan dit project. Bezoekers zijn welkom om te komen luisteren en een bijdrage te leveren. Alle huizen zijn gratis toegankelijk. Het programma vindt u op de website van www.openjoodsehuizen.nl, de website van het streekarchief www.samh.nl of de folder die op diverse locaties, onder andere in de Chocoladefabriek, te vinden is.