Lustrum-editie COMUN langer en internationaler dan ooit

Gouda – De vijfde editie van de Coornhert Model United Nations wordt grootster dan ooit tevoren aangepakt. Deze Engelstalige simulatie van de Verenigde Naties duurt dit jaar drie dagen, van 7-9 februari, en wordt gehouden met als thema The global shift of power. Vier leerlingen organiseren deze conferentie op het Coornhert Gymnasium voor leerlingen uit binnen- en buitenland. Zo komen er onder andere leerlingen uit Noorwegen en Bulgarije naar Gouda.

De eerdere edities duurden slechts 1 dag en werden gehouden in het Huis van de Stad. Om meer de diepte in te kunnen gaan, en het eerste lustrum te vieren, is besloten om dit jaar naar 3 dagen te gaan. Op vrijdag komen de leerlingen aan, maken ze kennis, is er de openingsceremonie en wordt er al direct stevig gelobbyd. Op zaterdag en zondag worden de resultaten bedebatteerd zoals dat in de VN ook gaat. De plenaire sessie van de Algemene Vergadering volgt op zondag. Het moet zoveel mogelijk op de VN lijken, dus de voertaal is Engels en er is een stricte diplomatieke dress code.

Op de agenda staan oa de nucleaire deal met Iran, buitenlandse inmenging in verkiezingen en handelsoorlogen. De meeste onderwerpen zijn voorbereid, op één commissie na: de Crisis Committee. Hier weten de leerlingen alleen hun land – de crises die ze moeten oplossen horen ze ter plekke, en zullen ze met al hun diplomatieke skills moeten proberen op te lossen namens hun land.

Advertisements

Hoewel op de achtergrond docenten en oud-leerlingen meehelpen organiseren de Coornhert-leerlingen alles zelf, van inschrijvingen tot de school herinrichten, en van de naambordjes tot aan de sponsoring. Model United Nations is een wereldwijd fenomeen met honderden conferenties in tientallen landen en naar schatting meer dan een half miljoen actieve jongeren.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

06-02-2020 15:40