Liveblog: Kabinet kijkt naar gebruik mondkapjes voor exitstrategie

We hebben iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De essentie van de aanpak is: het virus maximaal controleren waarbij we vooral kwetsbare groepen willen beschermen. Als mensen geen contact hebben, dan kunnen ze anderen niet besmetten en verspreidt het coronavirus zich niet. Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag 7 april: “Geen onnodige reizen en geen onnodig grensverkeer. Ik doe een beroep aan iedereen om Pasen thuis te vieren”, verduidelijkte Rutte. “Blijf thuis”, zei hij vervolgens in verschillende talen. Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat in de hand te houden, zei Rutte. “Dat is positief, maar we moeten nu volhouden. We zijn op de goede weg, we moeten dit samen doen en blijven volhouden.”

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 30.449
Aantal doden in Nederland: 3.459 patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 9.465

 

Update 18:06 uur: ‘Patiënten van de corona-afdeling in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) hebben vanaf nu een beter beeld van degene die hen verpleegt. Verpleegkundigen en artsen hebben namen en portretfoto’s van zichzelf op hun beschermende kleding geplakt. Zo zijn ze, ondanks maskers en beschermende kleding, toch goed herkenbaar.’ Lees dit artikel van het AD verder op de website. 

Advertisements

Update 17:28 uur: Kies voor lokaal en blijf de horeca in Gouda en omstreken steunen op kiesvoorlokaal.nl

 

Update 16:19 uur: Bingo voor ouderen door Stichting Jong bij het appartementencomplex de Westerkade

Update 15:36 uur: De Goudse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt morgenmiddag verzoeknummers in de Goudse Sint-Jan.

Update 14:47 uur: Voor de jongeren in Gouda is er een winactie bedacht door SPORT•GOUDA. Hoe kun je het best chillen met je vrienden in deze tijd?

Update 14:28 uur: Vergeleken met gisteren is het aantal positief geteste mensen gestegen met 1.235 personen en ligt nu op een totaal van 30.449 besmettingen. Het aantal overleden mensen is gestegen met 144, wat betekent dat er totaal 3.459 mensen zijn overleden in Nederland. Het aantal ziekenhuisopnames is met 156  gestegen naar een totaal van 9.465 opnames.

Het RIVM meldt: De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken.
Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.

Oversterfte
De totale sterfte in Nederland is sterk verhoogd. Zowel in week 14 als in week 15 zijn rondom 5.000 personen in Nederland overleden. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers (met mogelijke nog vertraagde registratie door de paasdagen). Dat zijn 2.000 tot 2.300 meer sterfgevallen per week dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar.

Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is wordt pas later uit de doorsoorzakenregistraties duidelijk.   Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  – dus ongeacht de doodsoorzaak – ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

Meer informatie is te vinden in het nieuwsbericht van het CBS en de op de website van het RIVM

Update 11:58 uur: Speciale Chris Bellekom T-shirts. Met de aanschaf van dit shirt heb je iets unieks, iets dat als herinnering van deze bijzondere tijd kan dienen, maar nog veel belangrijker; van elk shirt gaat €6,07 naar het Rode Kruis via de Serious Request actie. Daarnaast help je The Gouda Shop en Prints op Shirts.

Update 11:08 uur: Het AD meldt:

Hier komt al het corona-afval van Nederland terecht
Al het medische corona-afval van Nederland komt terecht bij Zavin in Dordrecht. En dat is heel wat. De mondkapjes, schorten en ander ziekenhuisafval komen met containers tegelijk binnen bij de vuilverbrander.

Lees het volledige artikel hier.
Update 10:10 uur: Voedselbank Gouda en Kernkracht zorgen ervoor dat mensen ook genoeg te eten hebben tijdens de quarantaine.

 

Update 10:00 uur: ANP: Het kabinet wil kijken hoe de inzet van mondkapjes voor bepaalde sectoren, zoals bijvoorbeeld contactberoepen, eventueel een rol kan spelen bij een versoepeling van de coronamaatregelen. Premier Mark Rutte nam die suggestie van VVD en GroenLinks over tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD) en Jesse Klaver (GroenLinks) hadden een oproep voorbereid, maar die werd uiteindelijk niet in stemming gebracht. “Helemaal eens”, zei Rutte, en hij voegde eraan toe dat het kabinet de suggestie overneemt.

Over de inzet van mondkapjes was donderdag veel te doen in de Kamer. Veel partijen willen weten waarom de Nederlandse regering er nog niet aan wil om het gebruik ervan aan te raden aan burgers, iets wat in omringende landen wel gebeurt. Een groot deel van de Kamer drong er tijdens het debat op aan breder gebruik van mondkapjes te overwegen.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

 

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

 

17-04-2020 10:16