Lezing vrouwengeschiedenis in de Chocoladefabriek

Gouda – Op donderdagavond 7 maart is auteur Elisabeth Leijnse te gast bij het Streekarchief in de Chocoladefabriek voor een speciale lezing over vrouwengeschiedenis. Leijnse is hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Namen en auteur van de bekroonde biografie over de twee zussen Cécile en Elsa De Jong van Beek en Donk.

Leijnse neemt u deze avond mee naar het aristocratische milieu van Nederland rond het fin-de-siècle. De ‘strijdbare freules’ namen het op voor de positie van de vrouw in de maatschappij en streden voor het algemeen vrouwenkiesrecht. Dit deden ze op diverse manieren. Zo schreef Cécile een feministische roman die het gesprek van de dag werd en organiseerde ze in 1898 de ‘Tentoonstelling van Vrouwenarbeid’. Elsa studeerde rechten en verdiende later als spraaktherapeute (gedeeltelijk) zelf de kost, zodat haar man zich aan de muziek kon wijden.

De lezing van Elisabeth Leijnse past in het jubileumjaar ‘100 jaar algemeen kiesrecht’, waar het Streekarchief dit jaar extra aandacht aan besteedt. Kaarten zijn te koop via de website van de Bibliotheek Gouda. De avond start om 20:00 uur.

Advertisements

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

26-02-2019 09:00