Leerling Goudse Waarden wint speechwedstrijd Amerikaanse verkiezingen

Gouda – De scholieren Aron Bosman (17 jaar) van de Goudse Waarden in Gouda en Aska Hayakawa (16 jaar) van het Stedelijk Gymnasium Leiden hebben de speechwedstrijd ‘Yes you can!’ van ProDemos en de ambassade van de Verenigde Staten gewonnen. Zij zonden een speech in van 1 minuut, waarin zij het publiek toespraken als een kandidaat van de Democraten of de Republikeinen. De twee winnaars mogen aanwezig zijn bij het Amerikaanse verkiezingsontbijt in het Kurhaus in Scheveningen op woensdag 9 november.

De jury bestond uit Tobias Kwakkelstein, speechschrijver voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. De jury prees de speech van Aska om haar persoonlijke aanpak en poëtische taalgebruik. Door haar publiek op hun emotie aan te spreken bracht ze een pakkende en inspirerende speech voor de Democraten. De speech van Aron blonk uit in samenhang en eenvoud. Met duidelijke taal en sterke stijlfiguren zette Aron de Republikeinen neer als bevrijders van het Amerikaanse volk.

Speechwedstrijd
ProDemos en de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag nodigden dit najaar alle Nederlandse middelbare scholieren uit om mee te doen aan de speechwedstrijd ‘Yes, you can!’. De inzendingen, een filmpje van 1 minuut waarin je als presidentskandidaat voor de Democraten of de Republikeinen je publiek toespreekt, mochten zowel Nederlands als Engels zijn. In totaal zonden 22 scholieren in Nederland een speech in.

Advertisements