Lachgas voor kinderen op Spoedeisende Hulp GHZ

Kinderen die een vervelende behandeling op de Spoedeisende Hulp van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) moeten ondergaan of angstig zijn voor hun behandeling, kunnen sinds kort lachgas toegediend krijgen. Lachgas voorkomt volgens het GHZ onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen.

Kinderen zijn vaak angstig als ze op de Spoedeisende Hulp komen, waardoor een behandeling een nare ervaring kan zijn en lastiger uit te voeren is. Een belangrijke manier om een kind op de Spoedeisende Hulp verdoving en pijnstilling te geven was een infuus. Sommige patiënten stribbelden hierbij zo tegen dat kinderen met een grote wond of botbreuk soms opgenomen moesten worden voor een behandeling onder narcose op de operatiekamer. Dit traject is belastend voor het kind en de ouders. Door het gebruik van lachgas kunnen deze kinderen nu direct en rustig op de Spoedeisende Hulp behandeld worden.

‘Lachgas is een onschuldig middel’

Advertisements

Lachgas ontspant, maar het kind kan nog wel reageren en dus aangeven wat het voelt of signaleert. Zo gaat de behandeling vaak sneller. Lachgas is volgens het GHZ een onschuldig middel dat wordt toegediend met een mondkapje. Er hoeft dus geen naald ingebracht te worden. Het helpt binnen enkele minuten en is, na verwijdering van het kapje, in een paar seconden uitgewerkt. Het kind heeft weinig last van het lachgas. Het middel brengt niet in slaap, maar voorkomt angst- en vermindert pijnprikkels. De meeste kinderen herinneren zich daarom na de behandeling geen vervelend gevoel. Het GHZ verwacht ook op de Kinderafdeling gebruik te gaan maken van lachgas.