Kwartfinale turnen in Waddinxveen geslaagd evenement

Waddinxveen – In sporthal De Dreef in Waddinxveen vonden afgelopen weekeinde de landelijke kwartfinales turnen plaats voor dames uit de eerste en tweede divisie. Uit alle windstreken van Nederland kwamen de beste turnsters naar Waddinxveen om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Aan de in totaal 9 wedstrijden, die waren georganiseerd door de KNGU en de gastvereniging Dans- en Turnvereniging TOOS, deden ruim 400 turnsters mee.

Sinds 2007 organiseert TOOS jaarlijks een grote landelijke turnwedstrijd in Waddinxveen, met de vorige keer als hoogtepunt de heren interland Nederland – Frankrijk. “De KNGU komt altijd graag terug naar Waddinxveen”, geeft Willem Jan van Kerkhoven aan. Hij is coördinator Gym en Turnen bij TOOS en organiseerde dit jaar de wedstrijd samen met Monique de Vos, Richard Nobel, Sasha Troost en Maartje van der Slik. “Daarnaast hebben vele tientallen vrijwilligers het afgelopen weekeinde hun handen uit de mouwen gestoken om de wedstrijden in goede banen te leiden. Onder meer bij de catering, het op- en afbouwen van de wedstrijdvloer, het geluid, het tijdwaarnemen, het begeleiden van de turnsters en de catering.”

De deelnemers moesten in hun wedstrijd een optimale prestatie neerzetten om door te kunnen gaan naar de volgende ronde. Per niveau waren er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de halve finales. Tijdens de wedstrijden moesten de dames turnen op vloer, balk, sprong en brug ongelijk. De meeste turnsters trainen zo’n 8 tot 12 uur per week, maar sommige veel meer.

Vanuit TOOS had alleen Dominique van Kesteren zich voor de kwartfinale NK geplaatst. Zij turnde in de laatste wedstrijd op zondag. Om door te gaan naar de halve finale moest ze in het sterke deelnemersveld veel risico nemen. In haar turnoefeningen zaten voor haar diverse nieuwe elementen, om zo haar uitgangswaarde te verhogen. “We waren al heel blij dat ze zich voor de kwartfinale heeft weten te plaatsen, want het niveau in de tweede divisie is écht hoog. Het was dus alles of niets”, benadrukt coach René Kleiweg.

De vloer- en brugoefening van Dominique van Kesteren gingen heel netjes en dat leverde haar veel applaus op van de vele vrijwilligers van TOOS, die haar onderdelen – tijdens hun werkzaamheden – vanuit de zaal bekeken. Ook op balk kon ze een prima oefening laten zien, met voor het eerst een losse radslag. Maar bij haar arabier ging het helaas fout; ze viel van de balk en dat leverde een punt aftrek op. Ook bij sprong zat het de Waddinxveense turnster niet mee. Dit betekent voor Dominique van Kesteren het einde van het landelijke turnseizoen, voor dit jaar. “Maar volgend jaar komt ze weer uit in dezelfde categorie, dus dat biedt zeker kansen”, aldus René Kleiweg.

TOOS kijkt terug op een geslaagd turnevenement, geeft Willem Jan Kerkhoven aan. “Vanuit de KNGU hebben we weer complimenten gekregen voor de organisatie. Ik ben alle vrijwilligers heel dankbaar voor hun hulp. Het verliep allemaal strak en gezellig. Dat is precies waar wij voor staan. De aanvraag voor een landelijke wedstrijd in 2019 gaat van de week al weer de deur uit.”

De dans- en turnvereniging gebruikt de inkomsten uit de wedstrijden onder meer voor de vervanging van toestellen. “Er staat nog het een en ander op ons verlanglijstje, dus elke euro is welkom. De dubbele trampoline is aan vervanging toe en we willen graag een blokkenkuil erachter bouwen. Verder willen we de ongelijke brug graag vervangen en een aantal matten. Ook willen we op termijn graag airtrack spullen aanschaffen, om het aanleren van de acrobatiek op vloer makkelijker te maken.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl

19-03-2018