Kwartaalrapport veiligheid: fors minder inbraken in Gouda door avondklok

Woninginbreker dringt een woning binnen.

In het eerste veiligheidsrapport van 2021 vallen vooral twee dingen op: er zijn veel minder inbraken geweest en veel meer jeugdoverlast, dan in dezelfde maanden van 2020. “Er zit een stevig corona-effect in”, analyseert burgemeester Pieter Verhoeve. “Het aantal inbraken is spectaculair gedaald, dankzij de avondklok”. Over een trend valt dan ook niet veel te zeggen, weet de burgemeester.

Het aantal overlast meldingen van jeugd nam juist sterk toe, van twintig meldingen in februari vorig jaar, naar bijna vijftig meldingen in februari 2021. Die cijfers hebben deels te maken met een ‘gevoeliger samenleving’ door corona, denkt burgemeester Verhoeve, maar ook met de avondklokrellen. “Het was een hele fragiele situatie”, erkent de burgemeester. “Ook in februari was er nog een stevig stuk chagrijn”.

Inbraken
Tegelijk daalde dus het aantal inbraken fors, vooral dankzij de avondklok. “Een politieagent vertelde mij laatst: alles wat we nu zien na 10 uur kunnen we stilzetten”. Al ging het langzaam al beter met het aantal inbraken, zegt Verhoeve: “de trend is al jaren dalend, van 600 per jaar naar 300 per jaar. Maar in de eerste maanden hadden we weken ertussen zonder inbraak. Dat is heel lang geleden”. In februari zakte het aantal inbraakmeldingen van meer dan veertig in 2020 naar twee dit jaar.

Ook opvallend, is dat er fors meer zaken voor de rechter liggen rondom drugscriminaliteit. Waar dat aan ligt? Verhoeve: “We zien, als je strenger wordt aan de voorkant, dan heeft dat aan de achterkant direct gevolgen. Omdat een deel van hen een advocaat in de arm neemt”. Een hardere aanpak dus, die ook leidt tot meer werk.

12-05-2021 18:10