Kun je koken? Zonder papieren kok of serveerster worden

In Gouda ligt een mooie kans voor mensen die blij worden van het werken in een gemotiveerd team. Vind jij het leuk om samen met jouw collega’s gasten een geweldige tijd te bezorgen, dan kun je zo in de bediening terecht. Zou je kok willen worden, maar heb je de papieren niet? Als leerling-kok groei je werkenderwijs in het vak.

De komende tijd kun je er niet omheen. Op diverse plekken in de stad kom je borden tegen die jou op het idee moeten brengen om in de horeca te gaan werken. En dat is niet voor niets. Werken in de horeca is meer dan een baantje. Het is een levenservaring voor iedereen die dit kortere of langere tijd doet.

Na de kick komt de voldoening
Juul (21): ‘Ik ben dit werk gaan doen, omdat ik van de horeca hield, sowieso als klant. Wie niet, zou je zeggen. Maar het werken in de horeca vind ik nog leuker dan het bezoeken ervan. Het geeft zo’n kick als de zaak vol zit en je samen met je collega’s zorgt dat iedereen op tijd zijn hapje en zijn drankje krijgt. En dat je zelfs dan nog tijd maakt om een woordje te wisselen met de gasten en ze het gevoel te geven dat ze gezien worden. Mensen blij maken tijdens je werk, dat maakt mij ook blij. Het geeft zoveel voldoening.’

Collega’s van 16 tot 60 jaar
Dat zegt ook Matthijs (29), manager in een van de restaurants op de Markt in Gouda: ‘Ik zie dat collega’s heel hecht zijn met elkaar. Dat is logisch, want je moet op elkaar kunnen bouwen en voor elkaar inspringen waar nodig. Om dat te bereiken is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren, zowel tijdens de drukte als na afloop. Dat schept een band. Onze medewerkers vormen een mix van alle leeftijden, van 16 tot 60 jaar. Als je energiek bent en beschikt over mensenkennis, dan is de horeca ook iets voor jou. De ene keer praat je met een oudere bezoeker die ’s ochtends een krantje komt lezen en de andere keer heb je een groep jongeren die hun eerste biertje bij jou komen drinken.’

Kijk de kunst af in de keuken
Matthijs vertelt verder dat iedereen die dat leuk vindt kok kan worden, ook zonder papieren.

‘Je kunt al vanaf 16 jaar starten in de spoelkeuken en zo langzaam in het vak groeien. Dan mag je trouwens meteen al  je eerste snacks bereiden. Of je start meteen als leerlingkok. Wist je dat je in de keuken vaak de grootste lol hebt met elkaar? Naast de piekmomenten natuurlijk, waarin je er met z’n allen tegenaan gaat.’

Gouda 750 jaar
Hans van Aalst (centrum manager): ‘Dit jaar is het extra leuk om in de horeca te werken want Gouda bestaat 750 jaar. Er komen massa’s mensen naar de stad en jij kunt ervoor zorgen dat je met jouw enthousiasme Gouda nog meer op kaart zet.’

Weten welke vacatures er op dit moment zijn in de Goudse horeca? Ga snel naar Goudawerkt.nl

De ‘Spiegelcampagne’ heeft als doel om het plezier van het werken in de Goudse horeca en detailhandel onder de aandacht te brengen. Er zijn volop kansen nu (vrijwel) alle  beperkingen worden opgeheven. De Spiegelcampagne is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gouda, de Stichting Binnenstadondernemers Gouda en Gouda Onderneemt, in samenwerking met Gouda Werkt.

Ook slaan de Goudse media weer de handen in één en wordt mogelijk gemaakt door het Kontakt, Gouds Dagblad, deGouda, Indebuurt Gouda en RTV Gouwestad.

 

22-02-2022 16:20