Koningsdag 2019: de warmste Koningsdag ooit

Koningsdag 2018
Koningsdag 2018

Vrijmarkten, optochten en muziekoptredens. Allemaal Koningsdagactiviteiten die buiten plaatsvinden. Het weer op deze feestdag is dan ook een veelbesproken onderwerp. Goed nieuws: er wordt een temperatuur van 19 graden voorspeld. De kans is daarmee groot dat dit de warmste Koningsdag óóit wordt sinds de invoering van Koningsdag in 2014. Een terugblik op de afgelopen jaren.

Koningsdag 2014: goed begin
De allereerste Koningsdag vierden we in 2014. Niet op 27 april, maar op 26 april. Als Koningsdag op een zondag valt, zoals dat jaar het geval was, wordt dit feest namelijk een dag eerder gevierd. De koninklijke familie bezocht de gemeenten Amstelveen en de Rijp (nu gemeente Alkmaar). Maar natuurlijk was het op de eerste Koningsdag van Nederland in het hele land feest. In 2014 was er sprake van mooi weer op Koningsdag; de maximale temperatuur was die dag 17,6 graden. De temperatuur kwam niet onder de 10,4 graden en het was gemiddeld 14 graden. Het regende niet en we konden genieten van 6,5 zonuren. Best een goede eerste Koningsdag!

Koningsdag 2015: vrieskou in de nacht
In 2015 werd Koningsdag voor het eerst op 27 april gevierd. Prinses Beatrix sloeg de koninklijke feestdag voor het eerst in 60 jaar een keertje over. Willem-Alexander, Máxima en de prinsesjes gingen op bezoek in Dordrecht. Het weer was met een maximale temperatuur van 12,6 graden iets minder goed dan het jaar daarvoor. De gemiddelde temperatuur was 8 graden en ’s nachts lag de temperatuur met -0,3 graden zelfs onder het vriespunt. Gelukkig bleef het wel droog.

Koningsdag 2016: kouder dan tijdens kerst
Koningsdag 2016 staat bekend als de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Die dag was het zelfs kouder dan tijdens de kerstdagen. De maximale temperatuur was 10,7 graden, gemiddeld was het 6 graden en de minimale temperatuur was 3,2 graden. En het was niet alleen koud: het regende én op sommige plekken in het land kwam er zelfs hagel en natte sneeuw uit de lucht. De tekst van het Koningslied ‘Door de regen en de wind, zal ik naast je blijven staan…’ was dit jaar dus wel van toepassing; want ja, daar stond je dan. Zwolle kreeg in 2016 de koninklijke familie op bezoek. Willem-Alexander heeft daar ondanks de kou een hele leuke verjaardag gehad. Toen hij de stad verliet zei hij: “Jullie stralen zo’n warmte uit, dat het ondanks het weer toch nog de warmste Koningsdag ooit is geworden.”

Koningsdag 2017: Abraham van Oranje-Nassau
Op Koningsdag 2017 vierde Willem-Alexander zijn 50e verjaardag, en wij dus ook. De temperatuur was helaas vergelijkbaar met die op Koningsdag 2016: nogmaals was het zelfs tijdens kerst warmer. De maximale temperatuur was 10,9 graden en gemiddeld was het 6,1 graden. De minimale temperatuur lag met -2 graden onder het vriespunt. Gelukkig regende, hagelde en sneeuwde het dit jaar niet. Willem-Alexander bezocht samen met zijn familie de stad Tilburg. Op de dag na Koningsdag vierde Willem-Alexander zijn verjaardag nóg een keer, maar dan iets kleiner. De koning gaf een jubileumdiner in het Paleis op de Dam. Hierbij werden 150 gasten uitgenodigd die net als de koning op 27 april jarig zijn en dat jaar een kroonjaar bereikten. ‘Gewone’ Nederlanders konden zich hiervoor aanmelden.

Koningsdag 2018: Gouden Olifant
Vorig jaar was het lekker weer op Koningsdag. Zeker vergeleken met de jaren ervoor. De maximale temperatuur was 15,1 graden, gemiddeld was het 10,3 graden en de minimale temperatuur was 4 graden. En niet onbelangrijk: het bleef de hele dag droog. Willem-Alexander, Máxima, de prinsessen en de rest van de koninklijke familie vierden Koningsdag dat jaar in Groningen. En dat was een succes: Koningsdag 2018 won tijdens het Portugese festival Bea World de ‘Gouden Olifant’. Dit is een internationale prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het evenement met de beste communicatie, marketing en live-stream wereldwijd.

Koningsdag 2019: de warmste én duurzaamste ooit
Met een beetje geluk wordt Koningsdag 2019 de warmste ooit. Volgens de weersvoorspelling van MeteoGroup Nederland wordt de maximale temperatuur maar liefst 19 graden. Gemiddeld wordt het 15,8 graden en de minimale temperatuur ligt op 11 graden.

De koninklijke familie gaat dit jaar op bezoek in Amersfoort. Als het aan GroenLinks ligt, wordt dit jaar ook de meest duurzame Koningsdag ooit. De vrijmarkt is natuurlijk een duurzame traditie die ervoor zorgt dat oude spullen een nieuw leven krijgen, maar Koningsdag zorgt ook voor een hoop afval. De gemeente Amersfoort vindt duurzaamheid erg belangrijk. Daarom is al het officiële promotiemateriaal op verzoek van de gemeente duurzaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle vlaggetjes, banieren en andere versiering in de stad, maar ook aan de oranje kroontjes die worden uitgedeeld aan het publiek. Ook worden aan de dranghekken langs de route oranje doeken bevestigd die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Op de Varkensmarkt wordt duurzaamheid onder de aandacht gebracht met het project ‘Recycle yourself’. Bezoekers krijgen tips om duurzamer te leven, bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken, door van oude kleding iets nieuws te maken en door een woning duurzamer te maken.

Ben jij van plan om dit jaar weer de hele dag door te brengen op de vrijmarkten en tussen alle barretjes die met Koningsdag de grond uitschieten? Dan heb je dit jaar waarschijnlijk dus geen paraplu nodig. Zonnebrand is wel verstandig! Nu rest alleen nog de vraag: kloppen de voorspellingen?

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

19-04-2019 11:45