Komende dagen veel regen in de lucht

De kustregio’s krijgen volgende week lokaal zeer veel regen te verwerken, verwacht MeteoGroup. Hardnekkige buienstraten gaan in enkele dagen tijd op sommige plekken meer dan 100 millimeter regen achterlaten. Het is de erfenis van deze warme zomer.

De bijzonder grote neerslaghoeveelheden worden vooral verwacht in de westelijke en noordwestelijke kustregio’s. Daar is de grootste kans om langdurig forse buien te zien passeren die daarbij keer op keer dezelfde route kiezen. Vooral in de nacht en eerste uren van de ochtend.

Warm zeewater, koude bovenlucht en zuidwestenwind
De extra buienactiviteit aan zee wordt veroorzaakt door een combinatie van warm zeewater, een kouder wordende bovenlucht en zuidwestelijke winden. Het zeer warme water, met direct voor de kust momenteel temperaturen tussen 20 en 22 graden (en in het IJsselmeer tot op sommige plekken rond 25 graden), is een erfenis van de warme julimaand die we achter de rug hebben. Maar ook de zeer zachte eerste maanden van dit jaar hebben bijgedragen aan de hoge zeewatertemperaturen.

Volgende week stroomt koelere oceaanlucht binnen. In combinatie met het warme zeewater wordt de atmosfeer zeer onstabiel. Dit, samen met een hardnekkige zuidwestenwind, zorgt vooral tijdens de nacht en ochtend voor extra buien in de westelijke en noordwestelijke kustregio’s.