KNAW Onderwijsprijs voor leerling in Gouda

driestarcollege

Amsterdam/Gouda – De KNAW heeft de winnaars van de KNAW Onderwijsprijs 2021 bekendgemaakt, de prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. De winnaars verdiepten zich in uiteenlopende onderwerpen: van perfectionisme tot knieschijfreflex, van kind-influencers tot het Duitse keizerrijk. Ondanks de coronapandemie en schoolsluiting ontving de KNAW dit jaar maar liefst 293 inzendingen. Binnen de vier vwo-profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek ontvangen de drie beste werkstukken een prijs. Op welke plek (1, 2 of 3) de scholieren binnen hun profiel eindigen wordt tijdens de feestelijke online prijsuitreiking op dinsdag 8 juni bekendgemaakt. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren.

Een van de winnende onderwijsprijzen viel ook in Gouda. Leerling van het Driestar College Martje den Ouden won met zijn ‘van excuusdebat naar excuuscultuur’.

In 2020 was er voor het eerst uitgebreid aandacht voor de zwarte bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis. Premier Rutte sprak excuses uit voor het tekortschieten van de Nederlandse overheid tijdens de Holocaust, en Amsterdam maakte als eerste gemeente excuses voor zijn rol in het slavernijverleden. Martje ten Ouden onderzocht waar deze schijnbaar plotselinge excuusbereidheid vandaan komt, en hoe het debat over ‘excuses’, ‘spijt’ en ‘berouw’ zich heeft ontwikkeld. Zij beschrijft hoe sinds 1995 de Nederlandse regering − maar ook bedrijven en kerken − haar eigen rol steeds kritischer onder de loep durfde te nemen. Ook nieuwe feiten en de toegenomen meerkleurigheid van de Nederlandse samenleving speelden een rol. Zo verandert de verwerking van het verleden en is het excuusdebat in Nederland opgeschoven naar een excuuscultuur.

Advertisements

De KNAW Onderwijsprijs
Op dinsdag 8 juni zal KNAW-president Ineke Sluiter tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis bekendmaken welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen. De jury, die de winnaars selecteert, bestaat per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar ter waarde van € 2.000, de tweede prijs is een bedrag van € 1.500 en de derde prijs bedraagt € 1.000. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW en de scholen ontvangen een plaquette

Online prijsuitreiking
De leerlingen die een prijs gewonnen hebben, kunnen de feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis bijwonen. Andere leerlingen, docenten, vrienden, familie en belangstellenden kunnen de bijeenkomst op dinsdag 8 juni vanaf 16.00 uur via Youtube volgen.

01-06-2021 11:28