Kinderkaasmarkt 18 juni 2015

kaas

De hele wereld kent de Goudse kaas, zelfs veel kazen van producenten in andere landen noemen hun (fabriekskaas) Goudse Kaas. Maar de echte oorspronkelijke Goudse kaas werd en wordt op boerderijen in de omgeving van Gouda gemaakt en op de Markt in de binnenstad verhandeld, zo is de naam Goudse kaas ontstaan. In het zomerseizoen vanaf begin april wordt die traditie op de Goudse Markt in ere gehouden tijdens de Goudse Kaasmarkt.

Goudse Kaas is een begrip in de hele wereld en het is belangrijk dat ook de kinderen van Gouda het verhaal van onze kaas leren kennen. Enthousiaste binnenstadsondernemers van het DOE platform en de Brede School sloegen de handen ineen en zo ontstond vorig jaar de Kinderkaasmarkt. Donderdag 18 juni is het weer zover, zo’n 400 kinderen van verschillende Goudse basisscholen gaan op een leuke en speelse wijze kennis maken met het verhaal van kaas. Een deel van de kinderen komen met de boot vanaf Best Western aan bij de Tiendewegbrug. Daar staat de rest van de deelnemers te wachten en met elkaar gaan ze naar het stadhuis op de Markt. Daar wordt om 9.30u (kinder)kaasmarkt geopend door wethouder en loco-burgemeester Daphne Bergman en de kersverse nieuwe Kinderburgemeester Julie-Anne Conradi.

Na de opening gaan de kinderen zelf aan de slag Achter de Waag en op een aantal andere plekken in de binnenstad. Ze doen o.a. klompenlopen (en vangen!), kaassjoelen, kaashappen; ze verkleden zich als kaasjongens en kaasmeisjes en ze kunnen gewogen worden in de Waag. Kortom het is een vrolijke mix van activiteiten en spellen in de binnenstad met kaas in de hoofdrol.
De ochtend wordt afgesloten met een lunch, waar uiteraard kaas en melk ook weer een hoofdrol spelen. Albert Heijn op de Markt sponsort deze lunch en kok Bob de Jong maakt de heerlijkste kaaspizza’s. Het doel is duidelijk: na deze ochtend vergeten de kinderen nooit meer dat ze uit de hoofdstad van de kaas komen en dus echte kaaskoppen zijn.

Advertisements

Helaas kun je je niet aanmelden voor de grote kinderkaasmarkt, dat is via de Brede School gebeurd. Net als vorig jaar waren er veel meer aanmeldingen dan plekken. Maar na deze grote kinderkaasmarkt wordt de weken erna iedere donderdagochtend tijdens de Kaas- en Ambachtenmarkt en de lokale produktenmarkt een kleinere versie van de kinderkaasmarkt Achter de Waag georganiseerd. Daar mag iedereen aan mee doen, alle kinderen, toeristen en Gouwenaars die in de stad zijn!

Stroopwafeldag
Een paar weken na de kinderkaasmarkt wordt weer de Kinderstroopwafeldag georganiseerd. Die dag staat Gouda niet in het teken van kaas maar van dat andere beroemde Goudse produkt, de stroopwafel. De gezamelijke stroopwafelbakkers bakken dan grote stroopwafels die kinderen prachtig kunnen versieren met een prijs voor de winnaar. In tegenstelling tot eerdere berichten is dat op zaterdag 11 juli, een andere datum dan eerst werd aangekondigd. Ook hierbij speelt het plein Achter de Waag in Gouda weer een prominente rol.

kaas