Kinderburgemeester Yassine Mellah blikt terug op een bijzonder jaar

Gouda – Bijna een jaar lang was hij dé stem namens de kinderen in Gouda. Hij was overal: bij openingen van winkels, hij bezocht kinderen in asielzoekerscentra en gaf volgens velen een weergaloze speech tijdens Kaarsjesavond. Yassine Mellah (11) wilde een kinderburgemeester zijn voor alle kinderen in Gouda, hij wilde verbinden, en volgens mij is dat goed gelukt.

Nog een kleine drie maanden en dan eindigt het burgemeesterschap voor Yassine. Na een jaar vol avonturen moet hij in juni het stokje overdragen aan een nieuw leeftijdsgenootje. Handige tips heeft hij genoeg voor zijn opvolg(ster): “Ik zorgde ervoor dat ik mijn speech tijdens de wedstrijd vrijwel uit mijn hoofd had geleerd en ik was totaal niet zenuwachtig. Hierdoor kon ik veel beter van het moment genieten en kwam mijn boodschap krachtiger over.” En met succes, want hij werd door de jury unaniem verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester: “Een droom die uitkwam.”

Hoogtepunten
Een absoluut hoogtepunt was voor Yassine Kaarsjesavond; hij speechte voor vijfentwintig duizend mensen. “Het werd een verhaal over het verbinden van mensen met verschillende achtergronden en culturen. Dat we allemaal gelijk zijn, ongeacht je kleur of geloof.” De inspirerende woorden waren niet onopgemerkt gebleven bij de bezoekers van de avond: “Ik kreeg veel complimentjes van (vreemde) mensen en één vrouw moest zelfs huilen, dat was bijzonder.”

Naast Kaarsjesavond was ‘De dag van de kinderburgemeester’ ook een belangrijke mijlpaal in het jaar. “Op deze dagen waren alle kinderburgemeesters van het land bij elkaar samen gekomen in Aalsmeer om het gesprek aan te gaan met de kinderombudsman over verschillende problemen onder kinderen. Daarna hadden we een ontmoeting met een groep vluchtelingenkinderen. Het was erg interessant om hun verhaal aan te horen; hoe ze naar Nederland waren gekomen en waarom precies. Later gingen we spelletjes spelen en mochten we leuke en gekke vragen aan elkaar stellen.” Behalve dat het bezoek aan de vluchtelingenkinderen gezellig was, hebben de kinderburgemeesters ook een heus plan opgesteld om het wat huiselijker de maken voor de kinderen in de asielzoekerscentra. “Wij willen dat elk asielzoekerscentrum een vast huisdier krijgt om mee te spelen en te knuffelen en we proberen te regelen dat de kinderen meer in contact kunnen komen met hun familie die nog in hun thuisland wonen!”

Als derde hoogtepunt kiest Mellah het Sinterklaasfeest in Korte Akkeren, want hier had hij wéér de mogelijkheid om kinderen die het thuis niet zo goed of breed hebben te helpen. “Met en rondom het feest heb ik met het wijkteam en verschillende ondernemers een inzamelingsactie gehouden van spullen die wij konden gebruiken als cadeautjes voor de kinderen. Dit werd zo’n groot succes dat wel honderdvijftig kinderen ieder vijf cadeautjes kregen!” De overgebleven cadeautjes heeft de kinderburgemeester natuurlijk niet zelf gehouden, maar afgegeven bij de voedselbank.

Het succes
Behalve voor Yassine kan het in juni voor de rest van Gouda nog best eens een verdrietige bedoeling worden als hij zijn medaille moet doorgeven aan de volgende kinderburgemeester; zo populair is hij namelijk! “Voor mijn elfde verjaardag kreeg ik zelfs een taart opgestuurd naar mijn school van verschillende ondernemers, echt super leuk. Ook hoor ik genoeg kinderen om mij heen die nu óók een gooi willen proberen naar het burgemeesterschap.” Maar waarom was Yassine Mellah dan toch zo succesvol als kinderburgemeester? Zelf denkt hij door zijn boodschap: “Het gaat voor mij om verbinden en samenbrengen. En zeker in de tijd waarin we nu leven is dat erg belangrijk.” En later als Yassine groot wordt gaat hij proberen de grote mensen burgemeester te worden, want dit smaakt natuurlijk naar meer!