Kinderboerderij De Goudse Hofsteden in financiële problemen

Gouda – Kinderboerderij De Goudse Hofsteden heeft financiële problemen. Als er geen extra structurele steun komt, moet de kinderboerderij binnen 1 jaar de deuren sluiten. Het bestuur, medewerkers en vrijwilligers roepen met de actie #RedDeKinderboerderij de politiek en inwoners in en rond Gouda op om nu de boerderij te steunen.

Sinds 2012 ontvangt de kinderboerderij een derde minder subsidie van de gemeente. De boerderij heeft sindsdien alles op alles gezet om kosten te besparen en meer geld binnen te brengen, zoals deelname aan tientallen wervingsacties; vijf keer zoveel activiteiten organiseren dan vroeger; werken aan de groei van dieradoptie en het aantal bedrijfsvrienden; het verbeteren van de horeca, waardoor er meer inkomsten zijn. “Dat alles samen levert veel méér geld op dan we aan subsidie krijgen. Toch is het niet genoeg om het ontstane gat te dichten”, aldus de kinderboerderij.

Structureel geld nodig
De kinderboerderij heeft namelijk veel vaste kosten: de dieren moeten elke dag eten en de boerderij betaalt huur aan de gemeente. Verder zijn er drie parttime krachten in dienst, die samen met zo’n tachtig vrijwilligers de kinderboerderij draaien. “Met minder betaalde krachten redden we het niet, de kinderboerderij moet veilig en verantwoord blijven. Entree heffen doen en willen we niet omdat we met onze maatschappelijk doelstelling laagdrempelig willen zijn. Alleen met structureel meer geld kan de kinderboerderij blijven bestaan.”

Advertisements

Oproep aan politiek
De gemeente liet vorig jaar een onderzoek doen naar de financiële positie van de boerderij. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad besloten de subsidie te verhogen. De cijfers die de kinderboerderij aanleverde voor dat onderzoek, waren echter te rooskleurig. Eind 2017 bleek namelijk dat het verlies dat jaar veel hoger zou worden dan eerst berekend. Ook voor 2018 is er een groot gat in de begroting.

De boerderij roept de politieke partijen op om dit onderwerp tijdens de verkiezingen en in de coalitie-onderhandelingen op de agenda te zetten. “We vertegenwoordigen een grote maatschappelijke waarde. Onze kinderboerderij trekt per jaar zo’n 120.000 bezoeken, maar ook steeds meer toeristen. Daarnaast verzorgen wij educatie voor scholen, ontvangen we kinderdagverblijven en doen we mee aan duurzaamheidsprojecten.”

Reacties bundelen
De kinderboerderij vraagt inwoners, bedrijven en organisaties in en om Gouda hun stem te laten horen. “Ga naar Facebook of Twitter, like onze pagina, mail ons en deel onze berichten met #RedDeKinderboerderij #Gouda.” Alle reacties van bewoners worden gebundeld en later overhandigd aan de gemeente Gouda. Daarnaast vraagt men Gouwenaars vriend te worden van de kinderboerderij, of bedrijfsvriend, en zo structurele financiële steun te bieden.