Kent u de transformatie van het Goudse Sint Josefpaviljoen tot Domus Magnus?

Voorkant oktober 2019

Wat vele passanten van de Graaf Florisweg in ieder geval gezien zullen hebben, is de bouwactiviteit die rond dit historische pand plaatsvindt. Iedereen kon wel zien dat er nieuwe kozijnen geplaatst werden, gevel en schilderwerk plaatsvond, maar wat dit voor het interieur betekende bleef buiten beeld. Met dit artikel gaan we daar een eind aan maken. Theo Lucas is behalve een vakkundig fotograaf ook een volhouder. Eerst om de toestemming van het Bouwbedrijf Nico de Bont te krijgen om daarna elke fase van de transformatie op foto vast te leggen. Het resultaat mag er zijn en u krijgt als eerste een aantal afbeeldingen te zien die zowel de oude als de nieuwe situatie weergeven.

Eind augustus 2018 werd gestart met het terugbrengen van het gebouw naar de oorspronkelijke omvang.
Daarvoor moest bijvoorbeeld een deel “afgesneden” worden om daarna de open pui die daardoor ontstond in dezelfde stijl te dichten. De nieuwe eigenaar stond erop dat het karakter van het gebouw behouden zou blijven, maar dat het functioneel moest worden heringericht tot een tehuis met zorgwoningen. Dat zich daarbij verrassingen voordeden is voorspelbaar. Zo bleek de zolderverdieping 2 niveaus te hebben. Het middendeel lag zo’n 20 cm. lager. Uiteraard werd dat deel opgevuld en gebruikt om al het leidingwerk in onder te brengen.
Iedereen kent wel de hoge schoorsteen, horend bij het stookhuis. Plots bleek dat deze schoorsteen, inclusief de stookgaten, tot industrieel erfgoed behoorde. Niet slopen dus en de omgeving aanpassen.

Nuchtere uitspraak van de aannemer
Natuurlijk waren er gaande het project correcties in het ontwerp nodig. Uitvoerder Jarno de Jong vertelde: “Domus Magnus wist goed wat ze wilde en ik wist wat er wel en niet mogelijk was”. Zo zijn er vele oorspronkelijke onderdelen weer in de huidige situatie teruggebracht, waaronder fraai glas in loodwerk. De Jong meldde voorts dat het plaatsen van ramen en kozijnen (inclusief de nieuwe dakkapellen) voorspoediger verliep dan verwacht. Het werk aan het dak en de goten viel onder de categorie pittige tegenvallers.

De voorkant zit aan de achterkant
Het entree, dus de voorkant, is vanaf de Graaf Florisweg niet te zien. Een weg langszij het gouw loopt daar naartoe. Als passant zult u dat echter als achterkant beschouwen. De vernieuwde ingang met daarboven een terras, is geheel van deze tijd zonder storend te zijn t.o.v. het historisch uiterlijk.
Veel Gouwenaars herinneren zich wel de prachtige tuin aan de achterzijde, die door de meesten als voorzijde werd beschouwd. Voor de werkzaamheden werd deze tuin geheel ontdaan van bomen, planten, paden en vijver. Het goede nieuws is dat Domus Magnus deze tuin weer helemaal de oude glorie teruggeeft, inclusief een prachtige vijver. Vanuit de Graaf Florisweg fantastisch om in het voorjaar naar te kijken en voor de bewoners afgestemd op hun veiligheids- en mobiliteitsbehoeften.

De houten balken en steunen waren meer dan een uitdaging
Toen het Josefpaviljoen in 1929 gebouwd werd, was hout het product waar balken en pilaren van werden gemaakt. En anno 2019 is het nog steeds hout waar het dak en plafonds op steunen. Destijds werden unieke vormen in de constructie bedacht en vooral in de hoeken zijn daardoor bijzondere patronen ontstaan. Het oude hout had erg onder de tijdgeest geleden en hedendaagse houtbewerkers en constructeurs hebben waar nodig de oude steunen en balken vervangen. Uiteraard in precies dezelfde constructie en prachtig opgenomen in het interieur. De energietransitie is in dit gebouw gelijktijdig uitgevoerd en er is van aardgas als energiebron afscheid genomen. September 2019 was het gebouw 90 jaar oud en eind van dit jaar gaat het een lang en duurzaam leven als woonzorglocatie tegemoet, waar de eerste bewoners op 16 december a.s. hun intrek nemen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

17-12-2019 10:00