Kans op bredere oversteek Waaiersluis

Gouda – Het project Baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden biedt uitzicht op een bredere brug over de Waaiersluis die gelegen is tussen de Goejanverwelledijk en de Zuiderijsseldijk. Dat bleek tijdens de informatiebijeenkomst vorige week in theater Concordia in Haastrecht. Nu ligt daar alleen een smalle voetgangersbrug die niet door fietsers of rolstoelgebruikers kan worden gebruikt.

In gesprekken met hoogheemraad Bert de Groot en diverse medewerkers van het Hoogheemraadschap heeft werkgroep Gouda Krimpenerwaard de wens van een bredere brug over de Waaiersluis kenbaar gemaakt. “Tot onze grote vreugde vonden wij daar voor een luisterend en begrijpend oor”, zegt Hans du Pré, secretaris werkgroep Gouda Krimpenerwaard.  De huidige voetgangersbrug, ooit aangelegd om de sluis aan beide zijden met de hand te kunnen bedienen, is zo smal dat die niet gebruikt kan worden door voetgangers met een kinder- of wandelwagen, rollators, rolstoelgebruikers en fietsers met fiets aan de hand. “Dat vinden wij een groot gemis als verbinding in toeristisch recreatieve fiets- en wandelroutes. Maar ook voor de bewoners van de Zuiderijsseldijk die zo niet het nieuwe winkelcentrum aan de Sportlaan, direct aan de andere zijde van de Waaiersluis, kunnen bezoeken met boodschappenwagen of fiets.”

Protest
In 2004 is de brug over de Waaiersluis zelfs tijdelijk geheel afgesloten geweest door Rijkswaterstaat. Na veel protest van omwonenden en een toespraak van een als GoeJan Verwelle, vrijheer van Stein, verklede voorzitter van het Beraad Stadsrand Gouda Krimpenerwaard, besliste staatssecretaris van verkeer en waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, tijdens de feestelijke ingebruikname van het direct naast de sluis gelegen gemaal de Waaier in 2005, dat de brug weer toegankelijk moest worden voor voetgangers. “Voor onze vraag om de oversteek over de Waaiersluis voor een breder publiek toegankelijk te maken, dan alleen wandelaars, vonden wij bij Rijkswaterstaat echter geen gehoor. Met de eerste reactie van de nieuwe beheerder van de Waaiersluis; Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op deze vraag, zijn wij dan ook erg ingenomen.”

Advertisements