Gouda – Op 16 juni gaat de documentaire ‘Vechtlust’ over Gouwenaar Mike Lingen in première in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De voormalig topjudoka kreeg op 24 februari 2017 een vreselijk treinongeluk op station Gouda. Hij verloor een been, een deel van zijn oor en lag twee weken in coma.
Denise Kwant en Hans Offringa, vierdejaars studenten Journalistiek, maakten de documentaire over de vechtlust en wonderbaarlijk snelle revalidatie van de nu 22-jarige Mike Lingen.
Hans: “Mike is een vriend van vrienden van mij, we komen allebei uit Gouda en kwamen elkaar weleens in het uitgaansleven tegen. Op de bewuste avond van 24 februari kreeg ik al snel te horen dat er iemand onder de trein gekomen was, een jongen van onze leeftijd. In WhatsApp-groepen werd al druk gespeculeerd. Uiteindelijk bleek dat om Mike ging. Toen hij twee weken later wakker werd uit zijn coma kon hij niets. De rechterkant van zijn lichaam was verlamd, hij had hersenletsel en communiceren was nauwelijks mogelijk. Binnen een jaar is hij van kasplantje naar bijna de normale Mike gegaan. Dat is zo bizar snel.”
Denise: “We willen met de film een realistisch beeld geven van zijn leven. Hij is een echte inspiratiebron, hoe Mike hiermee omgaat is zo bijzonder. Dat vinden wij zeker een documentaire waard. We stonden met Mike op het perron waar het gebeurd was. Mike zei: ‘Waarom zou ik bang zijn om nog met de trein te gaan? Ik weet er gewoon helemaal niets meer van.’ Mike vindt het rot voor zijn vrienden dat hij er niets meer van weet en dat zij alles hebben gezien.”
Hans: ”Ook al staat Mike positief in het leven, mindere dagen hebben we ook wel meegemaakt al waren ze lastig te vinden. Mike zegt altijd: ‘Kan ik er iets aan doen? Zo ja, dan ga ik er iets aan doen. Zo nee, dan is dat zo.’ Hij is daarmee een voorbeeld voor anderen. We proberen ook wel te laten zien dat het niet alleen maar makkelijk is.”
Denise: “In de documentaire kijken we vooral terug naar zijn leven voor het ongeluk. Hij stond aan de top van zijn sport Jiujitsu en nam deel aan WK’s en EK’s. Na het ongeluk ging hij met zijn vrienden op wintersport, maar was vlak ervoor gevallen waardoor hij niet kon skiën. Na drie dagen wilde hij weg, zijn vrienden gingen elke dag skiën terwijl hij alleen in het appartement achterbleef. Wij zijn meegegaan om hem op te halen. Dat is een mooi moment in de film geworden. We zijn een paar maanden met de documentaire bezig geweest. Alles hebben we zelf gedaan, filmen, geluid, montage.”
Deze documentaire is onderdeel van hun studie maar daar hebben ze geen moment over nagedacht. Dat ze hier een cijfer voor krijgen maakt ze echt niets uit.
Denise: “Als wij er met een trots gevoel naar kunnen kijken, dat is voor ons het belangrijkste. We zijn Mike, zijn familie en vrienden heel dankbaar voor hun medewerking. We liepen overal achter hem aan, we gingen mee naar de arts, naar wintersport. Hij heeft nooit gezegd dat hij er geen zin in had. Het voelde soms alsof we stalkers waren. We kennen hem nu een stuk beter dan aan het begin van het project.”
Hans: “We hebben contact met het filmhuis in Gouda. Als de documentaire klaar is dan gaan we om tafel. Er zijn veel mensen uit Gouda die de film graag willen zien. Mike ziet op de première voor het eerst zijn film. Hij wilde het van tevoren niet zien, vertrouwde ons volledig.
Het is wel een heel intensief project geweest. Af en toen stonden we te dansen in de kamer omdat het zo goed ging, soms zaten we chagrijnig naast elkaar als het minder ging. Nog een paar weken spannende tijden en dan eerst op vakantie. Daarna concentreren we ons op
het afstuderen.”
Kijk voor meer informatie, de trailer en tickets op http://campusdoc.net/fighting-spirit/ en voor crowdfunding op: https://cinecrowd.com/vechtlust
Bron: deGouda.nl
Tekst en foto: Corinne Hamoen
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda app voor iOS en Android
02-06-2018 10:00