IK-BEN-boek in Savelberg brengt verhalen tot leven

Gouda – Het levensverhaal van mensen met dementie wordt mooi omschreven in het boek IK-BEN van Suzanne Hakkesteegt en ontwerpbureau Kopwit. In het zorgcentrum Savelberg in Gouda, draagt het boek positief bij aan het gesprek tussen bewoner, familie of verzorgende.

Door middel van het boek kan het contact met een dementerende patiënt meer de diepgang ingaan. Het boek wordt opgezet aan de hand van een format dat met persoonlijke foto’s en verhalen wordt gevuld.

Format
Door haar eigen ervaringen met haar moeder die dementerend is, en in Savelberg woont, ontstond het idee voor het ‘IK-BEN-boek’ waarvan zij het format ontwikkelde. In samenwerking met Irene Feenstra, directeur Savelberg, heeft de verdere ontwikkeling en implementatie van het ‘IK-BEN-boek’ vorm gekregen. Naast het format in boekvorm is het ook mogelijk om het ‘IK-BEN-boek’ via een speciaal daarvoor ingerichte website te maken. Verder wordt ingezet op de ontwikkeling van een interactieve versie van het ‘IK-BEN-boek’, waardoor deze ook te gebruiken is op een tablet of computer. Hierdoor ontstaat er een nieuwe vorm levensboek, die op verschillende manieren voor de doelgroep ingezet kan worden.

Advertisements

Positieve resultaten
Zowel familieleden als verzorgend personeel zien positieve resultaten door het gebruik van het ‘IK-BEN-boek’. Bewoners herkennen foto’s van vroeger of worden door de verhalen die in het boek worden verteld, herinnerd aan ervaringen uit het verleden waardoor zelfs verhalen loskomen die niet bekend waren. Door het ‘IK-BEN-boek’ kan de levensfase met dementie weer gerelateerd worden aan mooie eerdere periodes uit het iemands leven.