Hoogseizoen dieren zonder kinderen

Gouda – Het is hoogseizoen bij Kinderboerderij de Goudse Hofsteden: kleine geitjes dartelen door het land, de ganzen verdedigen met veel lawaai hun eieren en de appelbomen staan in volle bloei. Eigenlijk ontbreekt er maar één ding: bezoek. ‘Heel zuur’, vindt beheerder Sandra Harkes, die er ondanks alles maar het beste van maakt.

Op het geitenveldje onderzoeken de kleine geitjes nieuwsgierig hun enige bezoeker, een uitzondering in deze tijd. Gelukkig zijn zij vanaf het fietspad nog te volgen. Bij veel andere dieren speelt deze lente zich buiten het zicht af. Bij de boerenzwaluw in ‘de hooiberg’ bijvoorbeeld, die boven de kippen broedt op haar eieren. Of even verderop in de varkensstal van Jasmijn, Suus en Lisa, waar wanneer je binnenstapt een enthousiast geknor losbreekt. In de vijver peddelen intussen pluizige, kleine zwarte zwaantjes rond in de hoop te worden gevoerd.

Nieuw leven
Op Facebook worden alle nieuwe geboorten trotst getoond aan de vele dierenliefhebbers, die maar wat graag op kraambezoek waren gekomen. Video’s van de pasgeboren geitjes, foto’s van het geboren ooilam (zwartblesschaap) en uitbroeiende eieren zorgen dat de mensen er deze lente toch een beetje bij kunnen zijn.

Advertisements

Want natuurlijk is het zuur dat midden in het hoogseizoen het hek op slot zit, vindt ook beheerder Sandra Harkes. Zij besloot al het weekend voor de ‘intelligente lockdown’ de te deuren te sluiten, omdat het in de stallen te druk dreigde te worden. Door de sluiting gaan de anders zo goedbezochte evenementen niet door, zoals het paasweekend (met paasbrunch), dierendag en de Hofstedendagen. Met alle financiële zorgen van dien.

Weer open
Maar de zon maakt ook hier veel goed en er wordt nog steeds erg genoten van de dieren, al is het dan door een minimaal aantal vrijwilligers. “Ik mag nu veel leuke dingen doen”, zegt Sandra, die normaal veel binnen werkt. En het dagelijkse weg gaat lang niet slecht zo, laat de enige overgebleven vrijwilliger in de moestuin zien; de eerste plantjes staan er keurig bij.

De kinderboerderij kijkt intussen samen met brancheorganisatie vSKBN naar hoe zij weer open kan als de tijd daar is. Daar wordt hier reikhalzend naar uit gekeken, zegt Sandra en ook de dieren kunnen niet wachten!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

18-04-2020 14:10