Hoe kerstbomen het licht zien

Gouda – Zonder ook maar een meter de grote Noorse Kerstboom op de Markt in Gouda tekort te willen doen is het wel een feit dat de 27 kerstbomen die in de -Karnemelksloot geplaatst worden in totaal meer lichtjes hebben. Opgestapeld zouden ze ook een veel grotere hoogte bereiken. Maar zo zit het niet in -elkaar. Inmiddels zijn de bomen in de Karnemelksloot wel een net zo inspirerende trekker als de grote boom op de Markt. Dit jaar wordt voor de dertiende keer een lint van kerstbomen in het water geplaatst door een steeds groter wordende groep vrijwilligers met een enthousiasme dat z’n weerga niet kent.

In augustus beginnen de voorbereidingen al
Nog voor de vergunning in de bus ligt wordt in -augustus al begonnen met de controle van het materiaal. Een deel wordt namelijk hergebruikt waaronder de lampjes en de kerstballen. Maar ook andere onderdelen vallen onder de inspectie zoals de metalen palen waarmee de pallets, waarop de bomen staan, worden verankerd. Zo ontstaat er een lijst met aan te vullen producten. Aan de -aanschaf kan dan rustig gewerkt worden, zodat begin -december alles weer compleet is. Voor de onderdelen die elk jaar weer -gebruikt worden is er opslagruimte -geregeld. De pallets en de bomen arriveren pas in de week voorafgaand aan de plaatsing. De werkplaats is -gewoon -buiten voor de deur waar de meeste team-leden wonen met de mogelijkheden om ‘s nachts een en ander op het terrein van een medebewoner aan de Karnemelksloot op te slaan.

De handen uit de mouwen, ook als het weer niet meezit
Het organiserend comité neemt met alle deel-nemers de actiepunten door. Eerder was al bij letterlijk alle bewoners van de Karnemelksloot en een -aantal aangrenzende adressen een nieuwsbrief in de bus -gegooid. Niet zomaar een foldertje maar een fraai stukje drukwerk waarmee men uitgenodigd wordt om tijdens de opbouwdagen de handen uit de -mouwen te steken en als men niet de -gelegenheid heeft, geld te doneren om de kosten te dekken. De goede onderlinge sfeer in deze straat wordt -bewezen door de vele hulp die wordt aangeboden en een voortreffelijke opbrengst aan donaties en het -spontane aanbod van warme dranken tijdens het -opbouwen in de kou. De eerste klus is het gereedmaken van de -pallets. Deze worden voorzien van worteldoek en extra drijfvermogen. Een belangrijk onderdeel uiteraard.

Advertisements

De kerstbomenfabriek komt op stoom
Hoewel bomen van een gelijk formaat besteld -worden is de werkelijkheid nog wel eens -weerbarstig. Dat betekent dus dat een deel in de juiste vorm gesnoeid moet worden. Het lijken soms simpele -dingen, maar ze moeten wel gebeuren. Tijdens het eerste gesprek met enkele leden van het team stonden in de huiskamer 60 gesponsorde grote -emmers die het drijfvermogen verhogen en deels oude, kapotte emmers moeten vervangen. Dat houdt tevens in dat er een gelijk aantal beugels van de emmers moeten worden verwijderd. Zo’n klusje valt toch nog tegen.

Dit jaar zijn er extra bomen voorzien zodat de gehele Karnemelksloot, van de Fluwelensingel tot de -Breevaart, aan het festijn meedoet. Dan gaat het wel over een afstand van 500 meter. Zo lang is de Karnemelksloot.

Zaterdag 8 december gaan de bomen ‘te water’
De 27 bomen worden over de gehele lengte verdeeld, in het midden van het water -gemanoeuvreerd en verankerd met metalen pijpen die in de -bodem worden gedrukt. Daarna wordt de verlichting aangesloten. Het lijkt wellicht allemaal simpel maar het is bijna een militaire operatie maar wel in een opperbeste sfeer. Een volgende activiteit is het plaatsen van -lampenkappen om de lampen van de lantaarn-palen. De kappen geven de glas in lood ramen van de Sint Jan weer. Als alle lichten branden ontstaat er een sprookjesachtig beeld dat inmiddels elk jaar meer bezoekers trekt. En dan komen er ook nog twee -avonden waarop alle bewoners van de -Karnemelksloot een jampotje met waxinelichtje aan de rand van het water plaatsen. Het ultieme moment waarop alle vrijwilligers en alle bewoners met trots en -waarschijnlijk enige emotie naar hun prachtige resultaat kijken.

De start van de werkzaamheden aan de Karnemelksloot is vrijdag 7 december, gelijk op het moment dat deGouda online gaat.
Vandaar foto’s uit 2017, maar gaande de voortgang zal regelmatig een update plaatsvinden t/m -dinsdag 11 december. Blijf dus volgen hoeveel werk er verzet wordt. Ook de foto met het prachtige beeld van de in het water reflecterende kerstbomen, kan pas -genomen worden als deze editie al live is. In de editie van 15 december kunt u dit eindresultaat -bewonderen.

Door: Cor Sul

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

08-12-2018 09:00