‘Hij komt, hij komt’: Sinterklaas dit jaar gewoon naar Gouda

Gouda – Sinterklaas en zijn Pieten komen dit jaar gewoon naar Gouda. Dat is de uitkomst van een goed overleg tussen de goedheiligman zelf en de hoofdpiet in Spanje. Hoewel het ook voor Sinterklaas nog onduidelijk is hoe de situatie in Nederland in november is, vindt hij het geen optie een jaartje over te slaan: “De kinderen in Gouda rekenen op me en ik zou ze te lang moeten missen. Bovendien zou ik helemaal van slag raken als ik in Spanje blijf, dat moeten we niet hebben op mijn leeftijd”. Normaal zouden de straten van de Goudse binnenstad op zaterdag 14 november 2020 vol staan met duizenden kinderen en hun ouders, om Sinterklaas en de Pieten te verwelkomen in de grootste intocht van het Groene Hart.

Of het binnenhalen van Sinterklaas in die vorm dit jaar doorgaat is nog onduidelijk vanwege het coronavirus. In de tussentijd kijken Sinterklaas en zijn Pieten, in samenwerking met enkele helpers in Nederland, naar mogelijkheden om op de dag van de intocht hoe dan ook iets leuks te organiseren voor de kinderen in Gouda, uiteraard op een veilige manier. Dat gebeurt in goed overleg met de gemeente. Komende maanden wordt daar meer over duidelijk. Vast staat in ieder geval dat Sinterklaas gewoon naar Gouda komt. Zaterdag 14 november kan dus in de agenda! Naast de onzekerheid rond het coronavirus, speelt er in Nederland ook een maatschappelijke discussie over de kleur van Piet. Zo ook in Gouda. In 2014 was Gouda de eerste gemeente in Nederland waar Piet een diverser uiterlijk kreeg tijdens de intocht, met onder meer Roetveegpieten, Kaas- & Stroopwafelpieten. Sindsdien waren ze elk jaar van de partij.

Deze lijn wordt nu, luisterend naar de huidige discussie, verder uitgebouwd. Zo is de pietenopleiding in Spanje deze zomer aangepast. Pieten oefenen nu een stuk minder vaak in het door de schoorsteen gaan. Les in het inpakken van cadeautjes en het bakken van pepernoten krijgen ze juist meer. “Stilzitten is immers niks voor de Pieten”, aldus Sinterklaas. Dit alles leidt in november tot een intocht met allemaal goed getrainde Pieten, het overgrote deel met roetvegen. Sinterklaas, de Pieten en alle helpers in Nederland hopen daarmee nog meer te bereiken wat elk jaar al het doel is: een geweldige Sinterklaas-periode voor alle kinderen in Gouda. “Ik kijk er nu al naar uit alle kinderen in Gouda weer te zien”, aldus Sinterklaas vanuit Spanje. Meer informatie is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl/pers, en in aanloop naar de intocht ook op Instagram en Facebook.

Advertisements

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

14-07-2020 17:30