Het welzijn van paarden gaat voor

Gouda – “Dit is de slechtste tijd van het jaar om hier te lopen.” legt Maroesjka, voorzitter van Ruiterclub Bloemendaal uit terwijl we het manege-erf oplopen. Om ons heen liggen wat plassen. De paarden lijken er juist van te genieten. Een aantal loopt vrij rond in de momenteel modderige paddock. Om de beurt worden de manegepaarden in de buitenbakken losgelaten waar ze door het zand rollen terwijl de pony’s bivakkeren in hun eigen verblijfplaats met vrije uitloop.

Al snel wordt het allemaal duidelijk. “Bij ons gaat het belang van het dier voor.” Een kater die tijdens het interview midden op tafel tussen ons in ligt, is het levende bewijs van haar woorden. “Manegepaarden werken hard. Het is zwaar werk en wij willen ze daarom ook de rust gunnen die ze verdienen. We werken daarom bijvoorbeeld met een gewichtslimiet voor de ruiter.”

Filosofie
Het lessenaanbod begint vanaf vierjarige leeftijd en is zelfs toegankelijk voor kinderen met beperkingen. De instructeurs leren kinderen al op spelenderwijs kennis te maken met de wereld van het paardrijden en alles dat daarbij komt kijken. “Onze filosofie is dat de leden niet alleen maar leren paardrijden.”, aldus Pauline. “Als een paard geblesseerd is en daardoor een les niet kan lopen betekent dat niet dat hij niet verzorgd moet worden.”

Advertisements

De ruiterclub beschikt over manegepaarden en pensionpaarden. “De
manege heeft zelf zeventien paarden en drie pension paarden die mede
gebruikt worden in de lessen. Als eigenaren hun paard uitlenen voor de lessen die op de manege gegeven worden, komen we ze tegemoet in de stalprijzen.” legt Pauline van stalzaken uit. “Zo ontstaat er een win-winsituatie voor de manege en de eigenaar.

Lessen en activiteiten
Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen aan de Bloemendaalseweg, en een proefles is af te spreken. Wil je echt een rijdend lid worden dan moet je contributie betalen en krijg je een vaste plek in het lesrooster. Naast het lessen kunnen leden meedoen aan leuke activiteiten zoals springlessen, het bijwonen van ponykampen en meedoen aan potjes paardenvoetbal. Op zondag is de gelegenheid voor verzorgers om vrij te rijden in de bakken. De organisatie achter de activiteiten is geregeld door het bestuur dat voor het grootste geheel uit vrijwilligers bestaat. Alleen stalmedewerkers en instructrices krijgen betaalt.

Zomervakantie
“Onze paarden en pony’s werken hard voor de vereniging. Daarom willen we dat ze elke dag een hele ochtend buiten komen.” vult bestuurslid Christine aan. “Bij mooi weer mogen ze het stuk land op om te grazen.” Maar dat is niet alles. De paarden van Ruiterclub Bloemendaal gaan zelfs op zomervakantie. Voorzitter Maroesjka vertelt: “In de zomer brengen we de manege paarden naar een stuk land waar ze drie weken lang kunnen bijkomen. Wij merken aan de paarden dat dit ze goed doet en dat ze zo weer opgeladen zijn voor een nieuw seizoen op onze gezellige manege.”