Het is stil op de Markt

Gouda – Het is stil op de Markt. De terrassen zijn leeg, stoelen staan opgestapeld, de gashaarden zijn uit. De verordening van het kabinet kwam afgelopen zondag 15 maart: alle gelegenheden waar men bij elkaar komt om te eten en drinken moesten, tot nader order, worden gesloten. Dit betekende dat alle Goudse restaurants en cafés afgelopen zondag om 18:00 uur hun deuren sloten.  

Veel horecagelegenheden hebben zorgen. Op maandag ging er, namens de Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Gouda, al een brief naar de gemeente Gouda met het verzoek de betaling van enkele belastingen op te schorten. Op Facebook volgden de berichten van eigenaren en uitbaters: ‘We snappen de maatregelen van de overheid volledig en hopen dat deze ervoor zorgen dat we corona zo snel mogelijk met zijn allen de wereld uit kunnen wieberen! We hopen iedereen snel weer te kunnen verwelkomen in een, in ieder geval, opgepoetste Swing en Dependance. In de tussentijd wensen we onze gasten, andere horecaondernemers, zorgpersoneel en andere getroffenen veel steun en gezondheid toe (bron: Facebookbericht Swing/Dependance Gouda).’ Het bericht kan rekenen op ‘likes’ en huilende emoji’s en op berichtjes van vaste bezoekers om de zaak een hart onder de riem te steken. Ook andere horecaondernemers ontvangen steun en bemoedigende berichtjes van hun vaste klanten. Maar… hoe speelt de Goudse horeca verder in op de coronacrisis?

Artikel gaat verder na de foto

Advertisements

De Zalm, Koeien en kaas en de Bodega Mark Maree, eigenaar van De Zalm, Koeien en kaas en De Bodega stelt eerst intern orde op zaken. “We kijken de situatie even aan. Natuurlijk is afhalen en/of bezorgen een afweging, maar dat willen we dan ook goed doen. Een optie kan een ‘best of’-menu zijn, met gerechten uit de keukens van onze verschillende restaurants, maar het kost veel tijd dat op te zetten, in combinatie met een bezorgservice.” Op dit moment richt het personeel zich op een fikse schoonmaak, een nieuwe menukaart en allerlei andere taken. “We sluiten afhalen of bezorgen niet uit en zullen dan iedereen hier zeker over informeren.” Wil je een steentje bijdragen om deze zaken en het personeel dat er werkt te helpen, dan kun je een cadeaubon bestellen via https://www.helpdehoreca.nl.

Viejee’s Viktor van Viejee’s aan de Wijdstraat speelde afgelopen maandag direct in op de nieuwe situatie en organiseerde een bezorg- en afhaalservice voor de maaltijden uit de keuken van Viejee’s. “Het idee ontstond al snel, omdat we veel op voorraad hadden. We hebben afgelopen dagen ook wat producten overgenomen van andere horecaondernemingen en bereiden nu dagelijks een driegangenmenu, in ‘tafeltje-dekje-stijl’.” Afgelopen woensdag waren er al zo’n 200 maaltijden bereid en bezorgd of afgehaald. Om zo veel mogelijk de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen instrueert Viejee’s de klant het hoofdgerecht au bain marie te verwarmen.

Delizie Charlotte Wagenaar van famiglia ‘Delizie’ aan de Wijdstraat zit in een leeg restaurant en neemt telefonisch bestellingen aan. “We werken op halve bezetting in de keuken, maar hebben meer bezorgers ingezet. Natuurlijk hebben we maatregelen getroffen: we bezorgen contactloos en mensen die afhalen kunnen alleen met pin betalen.” Delizie is een van de initiatiefnemers van de website www.helphoreca.nl… De naam is net weer even anders dan de website die Mark Maree gebruikt voor zijn zaken.  Ook op deze website kun je een cadeaubon aanschaffen bij een van de horecagelegenheden die nu op de site te vinden is, om deze te besteden op het moment dat deze weer open gaat. Nu is het aantal restaurants op de site nog beperkt, maar er liggen diverse aanvragen van ondernemingen die zich ook willen aansluiten. Hiermee zijn lang niet alle afwegingen en initiatieven genoemd: veel ondernemers tonen lef en inspiratie met verrassende acties of laten af en toe iets horen. Kijk vooral op de websites of Facebook-pagina’s van je favoriete restaurants of koffietentjes voor updates.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl Download nu deGouda App voor iOS en Android

21-03-2020 19:00