Het Bruisnest viert haar eerste lustrum

©Het Bruisnest

Gouda – Op 19 juni viert vrijwilligersorganisatie Het Bruisnest haar eerste lustrum met een groot feest in Gouda voor samenwerkingspartners, vrijwilligers en oud-vrijwilligers.

Yvonne Visser staat aan de basis van Het Bruisnest. Zij zag een centrum voor zich waarvan de deur naar de samenleving wijd open staat. Een laagdrempelige plek waar mensen die in een isolement zijn geraakt gemakkelijk naar binnen kunnen lopen. En waar ze direct aan de slag kunnen met iets wat ze leuk vinden. “Een bruisende omgeving, waar ze niet bezig zijn met hun problemen, maar zelfvertrouwen krijgen. Met als einddoel betaald werk.”

Yvonne ging als een volbloed lobbyist aan de slag om dat ideaal te realiseren. Ook voor de vrijwilligers is ze het boegbeeld en de drijvende kracht, inspiratiebron en praatpaal. Dat is in haar leven niet altijd zo geweest.

Advertisements

Toen Yvonne Visser Het Bruisnest bedacht, wist ze: dit moet een plek zijn waar cliënten elkáár helpen en samenwerken om ieders kwaliteiten te versterken, zonder GGZ-professionals. In Het Bruisnest is iedereen vrijwilliger, niemand is cliënt. Dat werkt heilzaam, is Yvonnes overtuiging. “Het is belangrijk om de toekomst te zien. Je ontwikkeling en herstel gaan veel sneller als je niet voortdurend over je problemen praat.”

Vijf jaar later is Het Bruisnest die ontwikkelplaats waar vrijwilligers hun kwaliteiten en talenten kunnen inzetten om zo door te groeien naar een plek in de maatschappij. In Het Bruisnest draait alles om meedoen en meetellen in de samenleving, positieve sociale ervaringen opdoen en het inzetten van eigen talenten en kwaliteiten.

In de praktijk blijkt het dat de eigen kracht van de vrijwilligers bevorderd wordt. Sleutel is dat vrijwilligers meer verantwoordelijkheden krijgen en worden uitgedaagd om hun ervaring, kennis en kracht te gebruiken. Ze voelen zich mede-eigenaar van de processen en werkzaamheden waar ze aan deelnemen en zijn er trots op. De essentie zit in het vrijmaken van kennis, ervaring en motivatie die de vrijwilligers al in zich hebben, maar die vaak ernstig verwaarloosd zijn en tot dan niet of nauwelijks gebruikt worden.

Dit lustrum willen wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom organiseren wij op 19 juni een feest voor vrijwilligers, oud-vrijwilligers en samenwerkingspartners. Tijdens dit feest zullen wij terugblikken op de mooie resultaten van de afgelopen vijf jaar en de samenwerkingsprojecten die wij al hebben gerealiseerd en in de toekomst willen voortzetten.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

11-06-2019 15:25