Herdenking omgekomen brandweermensen

Iedere derde zaterdag in juni herdenkt de brandweer in Nederland omgekomen brandweercollega’s. Het overlijden van collega’s maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Dit jaar staan we op 17 juni 2017 stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van ons vak. Bij het Nationaal Brandweermonument vindt een herdenking voor genodigden plaats.

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. We staan op deze dag ook stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het Nationaal Brandweermonument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s.

Het Nationaal Brandweermonument
Bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem vindt jaarlijks een herdenking voor zo’n 150 nabestaanden en directe collega’s plaats. Naast het nationale monument heeft de kunstenaar ook een ereteken met water ontwikkeld. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken. Tijdens de nationale herdenking wordt om 14.00 uur het ereteken in werking stelt.
Regionaal Ereteken

Advertisements

Ook Brandweer Hollands Midden herdenkt op 17 juni de omgekomen brandweercollega’s. Dit jaar wordt het ereteken uitgevoerd op kazerne Koudekerk aan den Rijn, Hoogewaard 5, Koudekerk aan den Rijn. De regionale herdenking start om 13:30 uur waarna om 14:00 uur het regionaal ereteken wordt uitgevoerd. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken. Het ereteken zal worden uitgevoerd door vrijwillige brandweercollegae van verschillende kazernes.