Herdenken op 4 mei in Gouda

Gouda – Op woensdag 4 mei herdenken wij tijdens Nationale Dodenherdenking de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Er wordt ook stilgestaan bij de situatie van vluchtelingen die nu in Gouda worden opgevangen. Het is helaas de realiteit dat vrede en vrijheid ook vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend zijn.

Burgemeester Pieter Verhoeve nodigt iedereen uit om mee te lopen in de stille tocht of om deel te nemen aan de herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk. De stille tocht en de herdenkingsbijeenkomst zijn voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Uit respect voor alle slachtoffers vraagt de burgemeester om op 4 mei de Nederlandse vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

Stille tocht om 18.45 uurDe stille tocht, waarbij iedereen zich kan aansluiten, start om 19.00 uur vanaf het beeld van Leo Vroman op Klein Amerika. De tocht voert langs enkele aansprekende plekken. Rond 19.30 uur komt de tocht aan op de Markt voor de herdenkingsplechtigheid.

Herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk om 18.45 uurTegelijkertijd met de stille tocht is er in de Sint-Janskerk een herdenkingsbijeenkomst. Kunt u niet meelopen met de stille tocht? Dan kunt u bijvoorbeeld naar deze bijeenkomst gaan. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

18.45 uur  Inloop – De Pionier speelt Air van Johann Sebastian Bach.
19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst met medewerking van onder andere Mirjam van Esschoten, stadsdichter Peter Noordhoek, Gouda’s Liedertafel, de cast van theaterstuk ‘Overleven is herinneren’, De Pionier, Hans Suijs (spreker), burgemeester Pieter Verhoeve en burgemeester Kurzbach van zusterstad Solingen.
19.30 uur Vertrek naar de Markt voor gelijktijdige aankomst met de deelnemers van de stille tocht.

Herdenkingsplechtigheid op de Markt om 19.40 uur

19.40 uur Deelnemers stille tocht en bezoekers Sint-Janskerk arriveren op de Markt.
19.45 uur Onthulling nieuwe namenlijsten oorlogsslachtoffers bij het oorlogsmonument Joris en de Draak, gevolgd door de herdenkingsceremonie met medewerking van Jacoline van Rijn, de erewachten Maarten Regter en Dico Dullemond, trompettist Bram de Regt, gelegenheidsorkest, bestaande uit leden van Gouda’s ‘Harmonie De Pionier’, leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij en leden van het Gouds Symfonieorkest onder leiding van Maaike Gerlsma en Gouda’s  Liedertafel.
20.00 uur  2 minuten stilte.
20.02 uur Na de 2 minuten stilte wordt het Wilhelmus gezongen en leest scholier Marthe Meerding het gedicht ‘Vrede’ van Leo Vroman voor. Daarna is er een korte toespraak over de betekenis van het herdenken van slachtoffers door burgemeester Pieter Verhoeve.
20.15 uur Kranslegging, gevolgd door het defilé waarbij iedereen die dat wil een bloem of bloemstuk kan leggen.
20.30 uur  Einde van de ceremonie.

Geactualiseerde lijst oorlogsslachtoffersBij de onthulling van het monument aan het stadhuis in 1948 dachten we 127 Joodse en 133 niet-Joodse medeburgers te herdenken. Na grondige studies aan het begin van dit millennium weten we dat het er veel meer zijn. Het zijn 389 Joodse slachtoffers die vermoord werden en 134 niet-Joodse medeburgers, die ook de dood vonden.

Op 4 mei 2022 worden de nieuwe, geactualiseerde namenlijsten tijdens de Dodenherdenking op de Markt onthuld, zoals hierboven in het programma vermeld. Meer informatie en de complete lijst vindt u op gouda4045.nl

VeteranenAlle Goudse veteranen zijn uitgenodigd om in uniform deel te nemen aan de Dodenherdenking. Zij worden gevraagd om vooraf contact op te nemen met de heer Richard Marchand via telefoonnummer (06) 51 71 79 55.

OorlogsgravenOp 4 mei worden tussen 15.00 en 17.00 uur de oorlogsgraven bezocht. Scholieren leggen hier bloemen en de Oorlogsgravenconsul, Dave Heemskerk, geeft toelichting bij de graven. Iedereen die belangstelling heeft is welkom om aan te sluiten.

15.00 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Graaf Florisweg, in aanwezigheid van burgemeester Verhoeve enburgemeester Kurzbach (Solingen)
15.30 uur  Begraafplaats IJsselhof, Goejanverwelledijk
16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat
16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad, Burgemeester Jamessingel

Andere herdenkingsactiviteiten op woensdag 4 mei

18.00 uur Bijeenkomst in de voormalige synagoge, in wat nu het gebouw van de Vrije – Evangelische gemeente is.
19.00 uur Korte herdenking bij het Metaheerhuis aan de Oosthaven 31
20.30 uur Themafilm ‘Hitler heeft mijn roze konijn gestolen’ in Filmhuis Gouda
21.00 uur Theater na de Dam, Goudse Schouwburg, de lezing Grensland door Jelle Brandt Corstius
Altijd De film van het toneelstuk ‘De dag dat Tommy drie werd’ is te vinden op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=eSpRYFjrZrk

VrijwilligersGemeente Gouda dankt de vele vrijwilligers voor hun inzet voor en tijdens de herdenkingen op 4 mei, met in het bijzonder de interim kerngroep en de werkgroep met onder meer een afvaardiging van Libertum, Veteranen Netwerk, de Katanky’s, Stichting Metaheerhuis en de Regenboogalliantie.

01-05-2022 15:40