Heel de wereld hapt in Goudse Siroopwafels

Gouda – We laten twee bakkers aan het woord die goed zijn voor de productie en verspreiding van dit oer-Gouds product. Hun producten verschillen weliswaar van elkaar en dat leggen ze dan ook graag uit. Hun winkels zijn dicht bij elkaar gesitueerd, maar ze gunnen elkaar ieder zijn eigen specialiteit. Gouda is de lachende derde want hoe fijn is het niet dat zowel bewoners als bezoekers zo’n unieke keuze hebben.

We beginnen bij Kamphuisen Siroopwafels aan de Markt
Robbert de Rooij, manager van Kamphuisen in Gouda, vertelt dat de oorsprong gezocht moet worden in Duitsland bij de vader van Pieter Willem Kamphuizen. “Ja, de naam werd toen nog met een “z” geschreven” vertelt de Rooij.  Zijn zoon had echter interesse om naar Nederland te verkassen. Om onbekende reden is de naam toen gewijzigd in Kamphuisen, dus met een “s”. In een aantal  jaren ontwikkelde hij een heel eigen, en nog steeds geheim, recept. Pieter Willem Kamphuisen settelde zich later in Gouda om van daar uit zijn bijzondere en unieke siroopwafels uit te venten.

Eenmaal in Gouda, altijd in Gouda
De Rooij staat volledig achter deze uitspraak. In de loop van de jaren is er zoveel binding met de klanten in Gouda en de regio ontstaan, dat de huidige locatie niet meer is weg te denken. Voor bezoekers en toeristen is er nu zelfs de mogelijkheid om het productieproces met eigen ogen te volgen en met een deskundige uitleg natuurlijk. Daarbij kan men gelijk waarnemen wat het speciale aan de Kamphuisen Siroopwafels is. De siroopwafel bestaat namelijk uit twee krokante helften, in vaktermen twee dunne knippertjes genoemd. Uiteraard wordt er alleen maar roomboter gebruikt. Daartussen wordt gekarameliseerde siroop gevoegd en ziedaar (en proef natuurlijk) de bijzondere siroopwafel van Kamphuisen.

Advertisements

De huidige eigenaar is blij dat de productie weer in Gouda plaatsvindt
De verkoop van de Kamphuisen Siroopwafels is altijd in Gouda gebleven maar een paar jaar geleden kwam ook de volautomatische machine weer terug en wel op het adres waar eerst bakker Verweij de siroopwafels al bakte: Markt 69.
De Goudse bakker Jan Anker en Zonen kochten het recept van de Kamphuisen Siroopwafel en hij is trots dat met de productie en de verkoop in Gouda een bijdrage geleverd wordt aan de bekendheid van een product dat in één adem genoemd kan worden met Goudse Kaas.

De andere producent is al jaren gevestigd aan de Lange Groenendaal. Het was eerst Van Vliet Stroopwafels die in Gouda en ver daarbuiten een grote naam verwierf met z’n Goudse Stroopwafels. Voor de minder jongen onder ons, jaren geleden was er een damesmodezaak aan de Markt met de naam Bahlman. Op de eerste verdieping bevond zich een theeroom die gerund werd door de familie van den Berg. Deze, van oorsprong uit Stolwijk afkomstige, familie greep de kans toen Dick van Vliet ermee ging stoppen. Vanaf dat moment werd het Van den Berg Stroopwafels.

Je hebt siroopwafels en stroopwafels
Van den Berg gebruikt het recept uit 1864 en deze stroopwafels worden anders samengesteld. Wat ooit eten was voor mensen die in armoe leefden (deegresten), werd verfijnd tot een delicatesse die vanuit Gouda de hele wereld over gaat. De wafel van Van den Berg wordt als één stuk gebakken en daarna doorgesneden. Dat betekent tevens dat de wafel wat zachter moet zijn om deze door te kunnen snijden, maar wel stevig genoeg moet blijven voor een prettige “bite”. Deze uitleg komt van Mike van den Berg die recentelijk de zaak heeft overgenomen. Leuk detail: precies op de datum dat zijn vader het bedrijf van Dick van Vliet overnam, werd hij geboren.
Mike vertelt verder dat voor de wafel deeg met roomboter wordt gebruikt en de vulling bestaat uit kaneelsuiker, suikerstroop en ook bij hem roomboter.

De stroopwafelbakkerij heet sinds de overname Berg’s Bakery
Weliswaar achter glas kunnen klanten en bezoekers het geautomatiseerde productie proces zien, maar ook het resterende handmatige deel. Zo gebeurt het tikken van de eieren nog gewoon met de hand. Duizenden per dag wel te verstaan.
Van den Berg is aan Gouda verknocht en voor hem is het ondenkbaar om met de productie en verkoop uit Gouda te vertrekken. Hij waardeert de trouw van zijn kanten en dat geeft hem de stimulans om in Gouda een belangrijke bijdrage te leveren aan de unieke binnenstad.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

21-07-2020 12:05