Heb je een ringslang gezien? Geeft het door!

De ringslang is een ongevaarlijke, niet giftige slang die in grote delen van Nederland voorkomt. Hij dankt zijn naam aan de gele, soms oranje, ring/band in de nek. Ringslangen kunnen goed zwemmen en eten hoofdzakelijk amfibieƫn (kikkers, padden en salamanders) en komt daardoor vaak in de buurt van water voor. Van oktober tot maart houdt de soort een winterslaap waarna hij bij stijgende temperaturen weer ontwaakt

In Zuid-Holland is de soort tegenwoordig op veel plaatsen te vinden; van Leiden in het noordwesten tot Leerdam in het zuidoosten. Het bolwerk in deze provincie bevindt zich in het gebied tussen Reeuwijk, Gouda en de Krimpenerwaard.
. Heeft u wel eens een ringslang in de omgeving van Bodengraven, Waddinxveen, Gouda, Reeuwijk of elders in Zuid-Holland gezien of kent u mensen die er wel eens een of meerdere hebben gezien, dan horen wij dat graag! Belangrijk is om de locatie zo nauwkeurig mogelijk door te geven en bij voorkeur de datum (dit mag bij benadering). Ook niet recente waarnemingen of toekomstige waarnemingen zijn van grote waarde.