Hartstichting: Raymond Noordam, LUMC, start crowdfunding voor onderzoek

Voor de vierde keer krijgen talentvolle wetenschappers de kans om via crowdfunding rechtstreeks fondsen te werven voor baanbrekend onderzoek naar hart- en vaatziekten. Een van hen is Raymond Noordam van het LUMC. Een onderzoek gaat van start als de onderzoeker erin slaagt het streefbedrag van € 25.000,- op te halen. De Hartstichting verdubbelt dit bedrag. In de eerdere drie edities konden in totaal 13 wetenschappers op deze manier hun onderzoek starten. Ditmaal krijgen vijf onderzoekers de kans om hun onderzoek te financieren via deze crowdfunding.

Onderzoek Raymond Noordam, Leids Universitair Medisch Centrum
Raymond Noordam over zijn onderzoek: ‘Je wilt als patiënt zeker weten dat je de juiste behandeling krijgt. Bij de behandeling tegen een hartinfarct is dat niet vanzelfsprekend. Vanwege verschillen in biologische processen in je lichaam kan het per leeftijd verschillen wat je nodig hebt. Maar daarover is te weinig bekend. Onderzoek is nodig om mensen beter te behandelen of zelfs te redden.’

In dit zogenoemde ‘big data’-onderzoek gaat Noordam – volledig anoniem – de medische en genetische gegevens van grote groepen mensen analyseren. Deze zijn afkomstig uit een unieke databank van meer dan een half miljoen mensen.

‘We kijken naar risicofactoren zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar bijvoorbeeld ook naar ontstekingsfactoren en het lichaamsgewicht. Door verbanden te leggen tussen gegevens uit de databank ontstaan een hoop nieuwe inzichten. Zo kunnen we achterhalen welke factoren een rol spelen bij een hartinfarct, bij verschillende leeftijdsgroepen vanaf 65 jaar’, aldus Noordam.

Er is ook een persoonlijke motivatie voor de wetenschapper om dit onderzoek te doen: ‘Helaas heb ik van dichtbij meegemaakt dat iemand ondanks behandeling toch aan een hartinfarct is overleden. Daarom ben ik extra gemotiveerd om het verschil te maken. Help mee en zorg dat dit onderzoek er komt!’

Iedereen die het onderzoek van Raymond Noordam een warm hart toedraagt, kan het steunen via deze link.

Baanbrekende oplossingen
De wetenschappers zoeken naar baanbrekende oplossingen. De Hartstichting en de onderzoekers willen het publiek hierbij betrekken, onder andere via de crowdfundingactie 
en via betrokkenheid van zorgverleners, patiënten en hun naasten. De Hartstichting ondersteunt de onderzoekers bij het binnenhalen van donaties en bij de promotie van hun onderzoek naar het grote publiek.

Veel winst voor de patiënt
De onderzoekers zijn geselecteerd omdat zij buiten de gebaande paden denken en erop gericht zijn de resultaten van hun onderzoek toe te passen in de praktijk. Juist onderzoeksprojecten met een originele invalshoek kunnen een grote stap voorwaarts betekenen en veel winst opleveren voor de patiënt.

Strenge selectie
De vijf onderzoeksvoorstellen zijn kritisch beoordeeld en goedgekeurd door de Wetenschappelijke Advies Raad van de Hartstichting en de Commissie Maatschappelijke Kwaliteit (CMK). De CMK bestaat uit leden die belang hebben bij de uitkomsten van onderzoek op hart- en vaatziekten. Dit zijn bijvoorbeeld zorgverleners, patiënten en hun naasten. Door mensen uit de praktijk te betrekken, wil de Hartstichting bereiken dat oplossingen sneller beschikbaar zijn voor de patiënt.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

15-10-2019 15:00